Tekst Trudy Admiraal | Beeld George Maas/Fotonova
Fietsfabriek Roetz Fair Factory is sinds vier jaar gevestigd in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Er werken mensen die elders niet zo snel aan de slag kunnen komen. Ze kunnen de druk van een reguliere baan niet aan of ze hebben extra begeleiding nodig om werkzaamheden goed te doen. Bij Roetz Fair Factory werken ze aan zelfvertrouwen en nemen ze de tijd om bij iedereen talent opnieuw te ontdekken. Ook bij fietsenmaker Claus Lunøe: “Ik had nog nooit van Roetz gehoord terwijl ik al jaren in Noord woon. Nu wil ik er blijven werken tot mijn pensioen, misschien wel langer.”
Recycle
Roetz maakt van oude stalen frames met karakter prachtige trendy stadsfietsen, helemaal custom made. Claus: “Wij kopen oude fietsen die de gemeente weghaalt van straat. Elke fiets heeft een eigen verhaal, net als alle mensen hier. De fietsen worden hier helemaal gedemonteerd. Alle onderdelen worden gescheiden voor de recycle-industrie. Wij bewaren alleen de stalen frames met voorvork en achtervork. Die worden opnieuw gepoedercoat in elke gewenste kleur. Vervolgens bouwen wij er een complete nieuwe fiets van, helemaal zoals de klant hem wil. Op de site kun je stap voor stap je keuzes aangeven.”
Een complete Roetz bike bestaat uit honderd onderdelen die allemaal met de hand worden gemonteerd, vertelt Claus. “Er werken hier per dag ongeveer twintig mannen en vrouwen met verschillende achtergronden en uit alle culturen. Iedereen draagt bij aan het product.”
Claus vertelt hoe Roetz op zijn pad kwam. “Ik had vroeger een bouwbedrijfje, heb daarna antieke meubels gerestaureerd en ben drie jaar portier geweest bij theater De Liefde in Oud-West. Na een collectief ontslag raakte ik werkloos. Een jaar of twee geleden zag ik een bordje hangen bij een restaurant hier in Noord. Ze bezorgden hun gerechten ook thuis. Ik was het zat om niets te doen, ben naar binnengestapt en werd maaltijdbezorger. Na anderhalf jaar werd ik gebeld door een klantmanager van de dienst Werk en Inkomen. Of ik bij het postsorteercentrum van PostNL wilde werken. Want ik kon toch wel wat. Maar post sorteren, leek me niets.”
Handig
Er volgde een gesprek waaruit zijn interesse voor techniek naar boven kwam. “Ik ben handig met mijn handen. Als jongen verzamelde ik al oude tv-toestellen om ze te repareren. Weerstandjes, condensator, gaandeweg begin je de techniek te snappen. Toen e-bikes een hype werden, heb ik zelf een elektrische fiets gebouwd. Die klantmanager van DWI moest aan Roetz denken omdat hier ook e-bikes worden gemaakt. Zo ben ik hier gekomen.”
Na een leerstage kwam Claus in dienst. “Ik heb geen uitkering meer, dat was mijn doel. Weg van het juk. Het is voor mij essentieel dat de vibe op de werkvloer goed is. Ik sta hier altijd te zingen en te fluiten.”
Met medewerking van Roetz Fair Factory
[…] artikel is eerder gepubliceerd in Mug Magazine. Tekst: Trudy Admiraal | Beeld George […]