Er moeten 3.000 sociale huurwoningen en 1.100 middeldure huurwoningen bij komen tot 2023. Dat hebben de gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties afgesproken.
De gemeente heeft ook afspraken gemaakt met beleggers en vastgoedontwikkelaars om te zorgen voor meer betaalbare woningen in Amsterdam. Daarnaast wil de gemeente bijvoorbeeld een zelfwoonplicht voor nieuwbouw-koopwoningen invoeren om te voorkomen dat woningen duur worden doorverhuurd.
Het aandeel sociale huurwoningen in Amsterdam is de afgelopen twee jaar minder snel gedaald dan in voorgaande periodes. Corporaties verkopen en liberaliseren minder sociale huurwoningen dan vóór 2018. Ook zijn er sociale huurwoningen bijgebouwd
Het aantal dure huurwoningen is de afgelopen twee jaar in Amsterdam wel opnieuw toegenomen. De vraag naar sociale en middeldure woningen is ondertussen enorm. Dat blijkt uit het onderzoek Wonen in Amsterdam. De gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties laat dit onderzoek uitvoeren.
Het aantal woningen steeg in twee jaar met 13.000 naar 441.000. het aantal particuliere huurwoningen nam toe met 20.000 terwijl het aantal koopwoningen daalde met 3.000. Dat betekent een breuk in de trend, aldus de gemeente. Particuliere huur neemt een steeds groter aandeel in de woningmarkt in. Meer koopwoningen zijn omgezet in huurwoningen. Mensen kopen koopwoningen aan om deze te verhuren, verklaart de gemeente. Of ze houden hun woning aan om te verhuren als ze gaan samenwonen of een nieuw huis kopen.
Eenderde van alle woningen is nu dure huur of koop. De gemiddelde huurprijs in de vrije sector bedraagt de afgelopen twee jaar €1286.