Vrouwen met een missie
In alle stadsdelen maken tal van vrouwen het verschil. Vrouwen zetten zich in voor kwetsbare buurtbewoners, voeren actie voor een hoger minimumloon of zetten zich in voor gratis maandverband. Zes vrouwen vertellen wat hen drijft en wat Internationale Vrouwendag 8 maart voor hen betekent.
Maureen Hubbard (42)
Maureen Hubbard is projectmanager bij Stichting Carabic en zet zich in voor kwetsbare mensen in Amsterdam-Zuidoost. Ze won in januari (met drie anderen) De Nieuw Amsterdam Prijs voor haar bijdrage aan de stad tijdens de corona-crisis. “Mijn collega Leila Azzam en ik zijn veertien jaar geleden begonnen. Aanleiding was de gemiddeld lage Cito-score in het stadsdeel. Met leraren gingen we bijlessen geven waardoor het niveau van veel kinderen omhoog ging. De laatste jaren proberen we de betrokkenheid van de ouders te vergroten.”
Maureen runt met haar collega een informele voedselbank. “Door de corona-crisis werden we gebeld door huilende ouders die niet meer te eten hadden omdat de kinderen vierentwintig uur per dag thuis zaten. De extra kosten voor eten en drinken konden ze niet betalen. We zijn onmiddellijk begonnen om dertig gezinnen te voorzien van brood, groente en fruit. Maar we hadden niets om op die boterhammen te smeren. We hebben een oproep verspreid. Mensen gingen suiker en jam doneren.” Een flyer kwam terecht bij het ministerie van Defensie. “Doordat veel oefeningen niet door gingen, kregen we 23 pallets met houdbare producten.”
De vraag naar voedselpakketten in Zuidoost stijgt sinds de tweede lockdown met de dag. “We zitten al op ruim duizend per week.” Het gaat vaak om mensen die net iets te veel inkomen hebben voor de reguliere voedselbank. Ook helpen ze ongedocumenteerden. Maureen is blij met Internationale Vrouwendag . “Ik vind het belangrijk dat vrouwen zich overal ter wereld maximaal kunnen ontplooien. Er zijn gelukkig positieve veranderingen. Vrouwen zijn steeds beter vertegenwoordigd in de politiek en het bedrijfsleven.”