De Voedselbank Amsterdam krijgt nog steeds producten aangeleverd. De bank blijft in ieder geval deze week open. De medewerkers bekijken de situatie per week, aldus een woordvoerder.
Voedselbanken moeten het vooral hebben van voedseloverschotten, die anders worden verspild. Door het hamsteren in supermarkten, dat in het begin van de crisis massaal plaatsvond, lijkt er weinig voedsel over te blijven.
Toch heeft dat nog geen ernstige gevolgen gehad voor de voedselbank, zegt de woordvoerder. “We krijgen nog steeds producten van Albert Heijn en andere supermarkten aangeleverd. Supermarkten geven ons vooral vers voedsel, voedsel dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit,” aldus de woordvoerder.
“Bovendien hebben we veel aangeboden gekregen van restaurants en hotels die hun deuren moesten sluiten. De telefoon stond roodgloeiend. We hebben ook spullen gekregen van cruiseschepen, van het Concertgebouw, van het casino en we hebben fruit gekregen dat niet naar de scholen kon, want die waren ook dicht. Kortom, we hadden voldoende vers aanbod, wat de koeling in kon en deze week uitgedeeld wordt aan onze klanten.” Niet dat de voedselbank alles kan aannemen. “Restaurants gebruiken horecaverpakkingen, zodat we dozen met dertig eieren kregen aangeboden. En je kunt moeilijk losse eieren in een krat stoppen.”
Extra groot pakket
Restaurants en cafés moesten dicht vanwege het coronavirus, maar de Amsterdamse voedselbank is in ieder geval deze week nog open. Klanten die de afgelopen dagen naar de voedselbank belden, reageerden opgelucht, vertelt de woordvoerder. Ze krijgen nu zelfs een extra groot pakket.
Toen de buurthuizen hun deuren moesten sluiten, waar medewerkers vaak wekelijks de voedselpakketten uitdelen, dreigde er wel een probleem. Dat is uiteindelijk opgelost, meldt de woordvoerder van Voedselbank Amsterdam. “We hebben nog even een alternatieve uitgifte overwogen, buiten, met marktkraampjes. Maar het is ons gelukt om de buurthuizen, althans voor de uitgifte, weer open te krijgen.”
In tegenstelling tot wat de Nederlandse Vereniging van Voedselbanken eerst meldde, is de Amsterdamse Voedselbank dus nog open. De situatie wordt nu van week tot week bekeken. Net als bij veel andere vrijwilligersorganisaties, werken er bij de voedselbanken veel 65-plussers die extra risico lopen wanneer ze met het coronavirus besmet raken. “Ondanks het feit dat wij ook veel jongere vrijwilligers hebben, speelt dat feit bij ons ook. Op dit moment hebben we nog voldoende vrijwilligers, maar hoe lang dit duurt weten we niet. We krijgen veel aanbod van nieuwe vrijwilligers, maar die zijn natuurlijk niet één, twee, drie ingewerkt. Juist nu is het van belang om met ervaren krachten te werken,” zo laat de woordvoerder weten.
Intakes
De beoordelingsgesprekken bij nieuwe aanmeldingen (de intake) gaan voorlopig niet door in verband met het besmettingsgevaar. Bestaande klanten krijgen om de zoveel tijd een herbeoordeling, om te kijken of ze nog in aanmerking komen voor een voedselpakket. “Gezien de situatie hebben we besloten om de passen van onze klanten voorlopig automatisch te verlengen.”
Voedselwaardebonnen
Landelijk zijn er inmiddels zes voedselbanken die inmiddels (tijdelijk) de deuren hebben moeten sluiten. Dat moest omdat ze over overwegend oudere vrijwilligers beschikken. Zij vallen in de risicogroep van het coronavirus. Daarom heeft de vereniging bij de Tweede Kamer de noodklok geluid. De vereniging vraagt geld voor een noodregeling. Daarmee kan ze voedselwaardebonnen uitdelen aan gedupeerde klanten. Met die waardebonnen kunnen die dan voedsel kopen in de supermarkt. In totaal gaat het om 7.775 klanten die nu niet meer bij hun voedselbank terecht kunnen. Met zo’n noodregeling voor een periode van dertien weken zou maximaal 9 miljoen euro gemoeid zijn.
Wie de Amsterdamse voedselbank wil steunen, kan dat doen door een bedrag over te maken op IBAN: NL49 INGB 0004237650 t.n.v. Voedselbank Amsterdam. Zie ook https://amsterdam.voedselbank.org/.