Vis voor slimme mensen

Ze hebben makkelijk praten, die gezond-eten- goeroes. Minimaal twee keer in de week vis eten, wat kost dat niet? Dat is toch niet te betalen! Nou wel dus. Áls je slim kiest voor koolvis uit de diepvries. Je maakt er de heerlijkste wokgerechten en ovenschoteltjes mee, bijvoorbeeld dit vispotje prei en paprika!

0
1814
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

De koolvis, ook Pollack genoemd, is familie van de chique kabeljauw. Zijn visvlees is wit tot lichtgrijs, stevig en iets droger. Als je het in een smeuïg gerecht verwerkt, is dat geen enkel probleem. Het is de vis waarvan bijvoorbeeld vissticks worden gemaakt. Je snapt dat bij de productie van dit populaire, keurig rechthoekige vishapje heel wat stukjes uitstekende vis overblijven. Van die smakelijke stukjes persen ze koolvisblokken, die je in de diepvrieskast bij de supermarkt vindt.

Ter vergelijking: vers kost 400 gram kabeljauw al gauw 8 euro. Een pakje Alaska koolvis van 400 gram kost ca. 1,80 euro (duurzaam gevangen!). Ruim vier keer zo goedkoop dus en erg handig om op voorraad te hebben. Heerlijk in paella, vissoep, viskoekjes, viscurry, verzin het maar. Waar je voor moet zorgen, is dat koolvis in een vochtige, romige omgeving zwemt als hij gaart. Of in de frituur, goed beschermd door paneer- of deegkorstjes, zoals bij fish nuggets en kibbeling.

Ik maak dit keer een lekker ovenschoteltje met puree, prei, paprika en koolvis in een crème sausje. Laat zich ook goed voorbereiden en onder aluminiumfolie bewaren in de koelkast. Bedenk op tijd om de vis uit de diepvries te halen! Het kost een dag om de blokken te ontdooien. Of gebruik de ontdooifunctie van je magnetron, voorkom nagaren op bord of schaal.

Nog een groot voordeel: gegarandeerd geen graatjes! Hoewel, ik ken een graatjeshater…. die echt áltijd aan de beurt is als hij vis eet.

RECEPT
Vispotje met prei en paprika uit de oven
voor 4 personen

Ingredienten

  • 400 gram diepvries koolvis (= 4 stukjes), ontdooid
  • zout en peper
  • (olijf) olie, ca. 4 eetlepels
  • 2 preien in ringen gesneden, ca. 500 gram, gewassen en uitgelekt
  • 1 rode paprika, in repen
  • 125 gram crème fraîche en 100 gram roomkaas
  • 500 gram aardappelpuree (uit pakje of zelfgemaakt, zie tip)
  • 2 theelepels pittige mosterd
  • 3 eetlepels geraspte kaas

Verwarm oven voor op 175 graden. Vet ovenschaaltje in met olie. Ontdooi visstukjes, dep droog en kruidt met zout en peper. Verhit in een hete wok of hapjespan 3 eetlepels olie, roerbak hierin de preiringen en paprikareepjes ca. 6 minuten, tot ze net zacht worden. Vermeng roomkaas en crème fraîche, kruid met zout en ruim peper. Leg vis onderin ovenschaal, bestrijk met roommengsel. Stort prei en paprikamengsel er over- en omheen. Meng mosterd door de puree. Bedek inhoud hiermee, bestrooi met geraspte kaas en bak ca. 25 minuten in een hete oven tot de vis net gaar is en het korstje goudbruin.

Tip:
Maak zelf puree van 500 gram geschilde aardappelen (iets kruimig). 20 min. in kokend water met zout gaarkoken. Afgieten, stampen, scheutje melk, klont boter en mosterd erdoor roeren. Voor een nóg gezondere versie vervang je de helft van aardappels door gelijke stukken knolselderij. Heerlijk fris!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in