Zo ver is het echter nog niet, maar de VVD bleek tijdens het debat over de regeringsplannen voor 2022 bereid om de oppositie (vooral PvdA en GroenLinks) tegemoet te komen. De liberalen hopen hiermee dat zij het nog te vormen minderheidskabinet zullen steunen. Zodoende nam de Tweede Kamer een VVD-motie aan, waarmee de verhuurderheffing c.q. belasting met 500 miljoen omlaag gaat. De corporaties moeten dat geld overigens wèl in de bouw van extra woningen steken.
Lagere energierekening
Ook besloot het parlement om 375 miljoen euro uit te trekken om de energierekening voor huishoudens te verlagen. En er komt 500 miljoen om de salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs gelijk te trekken met die van leerkrachten in het voortgezet onderwijs.
Het kabinet Rutte III, dat op de winkel past in afwachting van een nieuw kabinet, had overigens al 675 miljoen uitgetrokken om de salarissen in de zorg te verhogen, maar wilde dat deels financieren door de zorgpremie te verhogen. Na felle protesten van de oppositie is dat inmiddels van de baan.
Een SP-voorstel om voorzichtig een begin te maken met de verhoging van het minimumloon kreeg alléén steun van PvdA, GroenLinks, DENK en Partij voor de Dieren. Dat was onvoldoende. Ook de SP-motie om óók de huren van volgend jaar te bevriezen (dit jaar gebeurt dat al) haalde het niet.
Een voorstel om het leenstelsel voor studenten zo snel mogelijk te vervangen door een basisbeurs, een initiatief van ChristenUnie en CDA, nam de Kamer wèl aan.