Een scherper contrast kan er bijna niet zijn: het aantal mensen in de WW is (weer) spectaculair gestegen, tot 350.000, terwijl er in sommige bedrijfstakken heel veel vacatures zijn.
Eerst de groei van het aantal mensen in de WW. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal personen in de WW in Nederland met 26 procent naar bijna 350.000. De economie kromp in dat kwartaal met maar liefst 8,5 procent, de grootste afname ooit gemeten. Maar ondanks de oplopende werkloosheid is er in sommige sectoren nog steeds een tekort aan personeel. Uitkeringsinstantie UWV heeft een lijst gepubliceerd met de meest en minst kansrijke beroepen sinds het uitbreken van de corona-crisis. Vooral in de zorg, het onderwijs en de ICT zijn nog steeds tekorten en veel vacatures. Ook voor de corona-crisis was het hier lastig om personeel te vinden en de vraag naar mensen is niet veel kleiner geworden.
Minder banen
De afgelopen periode gingen in Nederland 322.000 banen verloren, ongeveer 3 procent van het totaal. Dat getal is geflatteerd, volgens het CBS, omdat in dezelfde periode het aantal gewerkte uren met 6 procent daalde. Dit betekent dat veel mensen thuis duimen zaten te draaien, maar nog wel een baan hadden. Hier speelt waarschijnlijk de overheidssteun een rol: bedrijven konden dankzij diverse regelingen personeel in dienst houden, hoewel er tijdelijk geen werk voor was.
2021
De gemeente Amsterdam voorziet een verdere stijging van het aantal Amsterdammers in de WW, met in het slechtste geval een verdubbeling van 21.000 in 2019 naar bijna 60.000 in 2021. Deze en andere getallen staan beschreven in een ‘factsheet’ van bureau OIS over de ontwikkeling van de WW en de bijstand door de corona-crisis.