Tekst en beeld Puck Kerkhoven
De Franse Riviéra is de geboortegrond van deze beroemde salade met groenten, tomaten en olijven uit het achterland en tonijn uit de Middellandse zee. Tonijn uit blik, want die is het hele jaar voor handen en voor iedereen betaalbaar. Hou de aanbiedingen van de budget supermarkten in de gaten en sla toe op het juiste moment! Vaak worden ze per twee of vier aangeboden. Geen probleem, in blik blijft deze lekkere vis jarenlang goed. Handig om op voorraad te hebben en toepassingen te over: je kunt er zelf tonijnsalade mee maken, door de pasta mengen, hartige taart mee bakken of gewoon wat vaker deze heerlijke, gezonde salade Niçoise op tafel zetten. Of, idee, buiten op het picknick-kleed! Ik kies voor tonijn op olie, die kun je door de salade mengen en brengt (gratis) extra smaak en smeuïgheid mee.
Hou je niet van vis? Maak de salade dan met knapperig gebakken bacon of spekblokjes.
Of er ook stukjes gekookte aardappel in Salade Niçoise thuishoren? Dat is, ook in Frankrijk, een eindeloze bron van discussie. Doe het gewoon, als je dat lekker vindt, en laat het stokbrood weg. Die Fransen zijn zo flexibel…: ook andere groenten, verse kruiden, kappertjes en ansjovis mogen erin. Maar wat er echt niét in thuishoort: komkommer en mayonaise. Er zijn grenzen.
RECEPT
Salade Niçoise
voor 2 personen
Ingredienten
- 200 gram jonge slablaadjes (kropsla, romaine of little gem)
- 300 gram sperziebonen, puntjes eraf en gehalveerd
- 1 rode ui, zout en theelepel azijn
- 2 zeer rijpe tomaten, in partjes
- 2 eieren, in 7 min. halfzacht gekookt en gepeld
- 1 blik tonijn (op olie)
- 2 takjes verse peterselie, grof gehakt
- (optie) handje zwarte olijven, zonder pit
Dressing: 1/2 eetlepel witte wijnazijn, 1 eetlepel olijfolie, theelepel mosterd, 1/2 theelepel tijm, 1/2 teen knoflook, fijngehakt, snufje suiker, peper en zout.
Bereiding
Snij de ui in heel dunne ringen. Doe in een kommetje, bestrooi met zout en kneed goed door. Echt even goed knijpen. Theelepeltje azijn erbij en kwartiertje staan, dan worden ze lekker zacht en friszuur.
Kook de sperziebonen ca. 10 minuten beetgaar in water met zout. Spoel gelijk met veel koud water. Was en droog de sla. Klop een dressing met alle ingrediënten.
Schik slablaadjes in een ondiepe schaal. Stort de sperzieboontjes rondom. Breek de tonijn in mootjes, leg in het midden. Voeg olie bij de dressing. Strooi rode uienringen erover en bedruppel de salade met dressing. Garneer met partjes tomaat, kwart eieren (beetje zout erover), gehakte peterselie en (optie) zwarte olijven. Eventueel nog een extra sliertje olijfolie.
Geef er knapperig stokbrood bij. Bonne appetit!
Tip van Puck: Restje over? Bewaar in de koelkast en doe morgen tussen een knapperige witte bol. Pan Bagnat noemen ze dat aan de Côte d’Azur.