PvdA en ChristenUnie willen huurcontracten met een geldigheidsduur van twee jaar verbieden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat ook.
Sinds 2016 is het in de vrije sector toegestaan om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. De hoop was dat het aanbod van huurwoningen omhoog zou gaan zodat mensen die met spoed een huis zoeken snel hulp zouden krijgen.
Uit een evaluatie blijkt echter dat tijdelijke contracten niet tot een aantoonbaar groter aanbod, maar wel tot misbruik hebben geleid, zo meldt RTL Nieuws. Verhuurders maakten er gretig gebruik van om elke twee jaar de huur fors te verhogen. Bij nieuwe huurders hoeft de verhuurder zich niet te houden aan de bij wet vastgestelde maximale huurverhoging.
Henk Nijboer van oppositiepartij PvdA en Pieter Grinwis van regeringspartij ChristenUnie een wetsvoorstel in om het aantal tijdelijke huurcontracten fors terug te dringen. Een meerderheid de Tweede Kamer steunt dat.
Er zullen, als de nieuwe wet er komt, wel een paar uitzonderingen mogelijk blijven. Tijdelijk verhuren blijft straks ook mogelijk om mensen onder te brengen die uit hun huis moeten voor een renovatie, bij het huisvesten van studenten of als woningen op de nominatie staan om gesloopt te worden.