Toon Borst © George Maas

Als Toon de Muntenman zamelt Toon Borst al meer dan twintig jaar overgebleven buitenlands geld in voor goede doelen.

Borst (80) kwam op het idee toen hij als penningmeester van kinderboerderij
‘t Brinkie in Amsterdam Zuidoost zocht naar manieren om geld in te zamelen. Dat was in 2001, negen maanden voor invoering van de euro. Een ‘maatje’, vrijwilliger Bert Bronkhorst (91), beschilderde oude melkbussen die in Zuidoost werden neergezet. Via huis-aan-huisbladen riepen ze mensen op om het geld dat van vakanties was overgebleven te doneren.

Een jaar later ging Borst als penningmeester met pensioen. Maar als Toon de Muntenman bleef hij actief. “Ik dacht, hier zit veel meer in”, blikt hij terug. Hij had gelijk. Inmiddels staat de teller op een slordige 585.000 euro en staan de kunstige bussen van Bronkhorst op tachtig plaatsen in Amsterdam.

Tsunami

In die eerste jaren wisselde Borst het buitenlandse geld alleen in voor de kinderboerderijen in Zuidoost en omgeving. Maar toen kwam de tsunami van 2004, die grote delen van Zuidoost-Azië verwoestte. “Op dat moment wist ik, ik ga door en ik ga ermee de stad in.”

Met een door Bronkhorst beschilderde melkbus toog hij naar de Albert Heijn op het Museumplein. “Daar trof ik een filiaalmanager die ik nog kende uit Zuidoost. Zo komt het dat er in het begin veel bussen in Albert Heijns stonden. Momenteel staan ze ook in alle Eko Plaza’s.”

Andere inzamelingsacties volgden. Onder meer voor kinderen in Sri-Lanka, voor een zorgboerderij voor meervoudig gehandicapten in India en voor een school in Ghana. De projecten komen per toeval op zijn pad. “Eenderde gaat naar Amsterdamse projecten, zoals de Regenboog Groep en de Daklozenkrant, eenderde naar projecten in Ghana, India en Brazilië en eenderde naar vluchtelingen”, somt Borst op. Vluchtelingen liggen hem na aan het hart, maar ook daklozen kunnen rekenen op een speciaal plekje. “Ze staan bij de poorten van AH en Eko Plaza. Ze beschermen die bussen. Vandaar dat ik ze de poortwachters van de muntenman noem. Veel daklozen ken ik persoonlijk”, legt Borst uit. De daklozenkrant ontvangt elk jaar 1.000 euro van de muntenman, die daarmee een ereplaats inneemt tussen de sponsoren van het blad. Borst hoopt door te gaan tot 2031, het laatste jaar waarin bij de Nederlandsche Bank guldenbiljetten kunnen worden omgewisseld voor euro’s.

Meer info: www.muntenactie.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in