Ruim tachtig gezinnen kunnen sinds dinsdag terecht in de nieuwe Amsterdamse FRIS supermarkt. Daar kunnen ze gratis winkelen en krijgen ze tegelijk hulp om hun leven structureel te verbeteren.
“Het gaat om de meest kwetsbare gezinnen die financieel grote zorgen hebben. Uit de verhalen die wij van kinderen en in de Studiezalen horen, ruiken we de armoede”, zegt Abdelhamid Idrissi (33), oprichter van stichting Studiezalen.
De gratis supermarkt in Osdorp voorziet in al hun dagelijkse levensbehoeften, maar is ook een plek om met elkaar in contact te komen: met een lifecoach-ruimte, een koffiecorner en (schuld)hulpverlening. “Het gaat om contact maken, er is een coach en er zijn vrijwilligers. Als een gezin er klaar voor is, dan laten we bijvoorbeeld een schuldhulpverlener in de supermarkt komen. Het is een ontmoetingsplek om werelden bij elkaar te brengen.”
Voorwaarde is dat ouders open staan voor hulp, benadrukt Idrissi. “We vragen: wil je uit je situatie komen? Als ouders zeggen: ja, ik wil duurzaam worden geholpen en sterker in het leven staan, dan gaan we aan de slag. We verwachten dat er zes a acht maanden nodig zijn om iemand we in de zwarte cijfers te krijgen.”
Producten
Voor de start van de FRIS supermarkt is 250.000 euro bijeengebracht via een crowdfunding-actie. “Dat is gelukt! We hadden ook een grote supermarkt nodig die garant wilde staan om de schappen vol te houden, maar er kwam geen supermarkt op ons af. Een van onze ambassadeurs kende weer de zoon van de oprichter van Vomar, die zei: ik wil helpen.” Vomar levert alle non-food producten, alle voedselproducten worden aangebracht door samenwerkende boeren en de lokale vleeshandel. “Verder krijgen we koffie van Euro Caps, wil uitzendbureau Olympia gezinnen aan werk helpen, gaat Tommy Tomato warme schoollunches bezorgen en krijgen we baby- en moederproducten van Naïf Care, producten van kwaliteit. Dat verdienen die kinderen.”
De naam van de supermarkt staat voor “een frisse start van je leven, als dat lukt, is dat onbeschrijflijk mooi.” Idrissi: “We hebben nu 80 tot 100 gezinnen in beeld. Met hen starten we, die groep willen we uit de financiële zorgen halen. Het gaat niet alleen om boodschappen doen, je gaat hier een traject aan.”
Studiezalen krijgt veel verzoeken om hulp. “Veel organisaties worden overstelpt met noodkreten.” Tot slot wil Idrissi nog meegeven: “Ik zie al tien jaar hoe armoede de basis is van ongelijkheid. Het gaat niet alleen om voedsel geven, we moeten gezinnen zó helpen dat ze uit hun situatie kunnen komen. Niet een brandje blussen, maar duurzaam ongelijkheid opheffen voor kinderen. Daarvoor moeten we de ouders versterken.”