VERKIEZINGEN
Hoe denken politieke partijen over de toekomst van de bijstand? Opvallend is dat GroenLinks, CDA en ChristenUnie basisbanen willen voor bijstandsgerechtigden.
De redactie van MUG Magazine zet belangrijke zaken uit de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen naast elkaar voor zaken die vooral minima raken. Eerder schreef MUG Magazine al over het minimumloon (die mag van alle partijen omhoog, maar met grote onderlinge verschillen) en over de eigen bijdrage in de zorg (afschaffen of bevriezen, daar gaat het over). Dit keer is de bijstand aan de beurt: gaat die omhoog en zo ja, met hoeveel dan wel. En wat staat er nog meer in de verkiezingsprogramma’s over de bijstand?
Hogere uitkering
De hoogte van de bijstandsuitkering wordt op dit moment bepaald door de rijksoverheid en geïndexeerd aan de hand van de stijging van het minimumloon. Over de stijging van het minimumloon zijn de partijen verdeeld en dat heeft gevolgen voor de bijstand: de VVD wil niet dat de bijstand ‘automatisch’ meestijgt en D66 heeft het over ‘deels’ meestijgen als het minimumloon omhoog gaat. SP, PvdA en ChristenUnie zijn het duidelijkst en laten de bijstand meeliften met de stijging van het minimumloon. GroenLinks is vaag: ‘we verhogen de bijstand’ en deze wordt gekoppeld aan het gemiddelde loon in Nederland. Het CDA weet het nog niet: die partij gaat de ‘sociale zekerheid onderzoeken’. PVV heeft geen mening over de hoogte van de bijstand.
Basisbaan
Opvallend is de aandacht voor de ‘basisbaan’ in de verkiezingsprogramma’s van GroenLinks, CDA en ChristenUnie. GroenLinks wil binnen acht jaar een basis inkomen voor iedereen en voor iedereen in de bijstand recht op een (basis-)baan. Het CDA wil een ‘basisbaan voor mensen die langdurig in de bijstand zitten’. Dat wil ook de ChristenUnie: ‘De basisbaan wordt het nieuwe sluitstuk van de sociale zekerheid. Mensen met een uitkering en weinig kans op de arbeidsmarkt krijgen een basisbaan aangeboden.’
Wat nog meer?
Bijverdienen naast je bijstandsuitkering mag van onder meer D66, GroenLinks en de PvdA. De gehate ‘tegenprestatie’ in de wet mag weg van de PvdA. En de VVD vindt voldoende beheersing van de Nederlandse taal belangrijk. ‘Laaggeletterdheid is voor veel mensen een belangrijke belemmering om aan de slag te gaan.’