Gemeenten moeten meer oog hebben voor mensen met complexe problemen. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een pas verschenen rapport.
Gemeenten kiezen er nu vaak voor om alleen mensen met relatief lichte hulpvragen te helpen, omdat ze voor dit soort zorg te weinig geld van het rijk krijgen, aldus het planbureau. Het SCP, een adviesbureau van de overheid, adviseert het kabinet niet om meer geld naar de gemeenten af te schuiven, maar roept gemeentebesturen wèl op om ‘expliciete en onderbouwde keuzes te blijven maken, zonder dat er mensen door de ondergrens heen zakken.’
Het rijk heeft in 2015 een aantal zorgtaken naar de gemeenten overgeheveld. Het idee was dat de gemeente die taken goedkoper en beter zou kunnen uitvoeren door vmensen te vragen méér voor elkaar te zorgen. Maar volgens het SCP is uit eerdere onderzoeken al gebleken dat dit lang niet altijd mogelijk is. Volgens het planbureau zou de overheid in ieder geval mantelzorgers goed moeten ondersteunen.
Aangezien ook het nieuwe kabinet een groot beroep doet op de zelfredzaamheid van burgers, roept het planbureau zowel kabinet als gemeenten op om daar nog eens goed over na te denken en de regels in ieder geval zó te veranderen dat mensen met meerdere problemen op het gebied van schulden, onderwijs, huisvesting of zorg beter worden geholpen.
Het rapport ‘Uitdagingen in het sociaal domein’ telt 28 pagina’s en is hier te downloaden.