Scholing werkt voor arbeidsongeschikten

0
672
Mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die zich laten scholen maken meer kans op werk, zo blijkt uit onderzoek van het UWV.

Na een korte of langere opleiding (of cursus) vinden ze vaker werk, kunnen ze meer uren werken en uiteindelijk meer verdienen. Uitkeringsinstantie UWV heeft zich dan ook voorgenomen uitkeringsgerechtigden met een arbeidsbeperking meer scholing aan te bieden.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met een zogenoemde WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) door opgelopen beperkingen hun oude beroep niet meer uitoefenen, digitale vaardigheden missen of niet taalvaardig genoeg zijn. De meeste Wajongers hebben geen startkwalificatie, missen basisvaardigheden of hebben weinig werkervaring.

Om meer inzicht te krijgen in de scholing die het UWV inzet voor arbeidsongeschikten onderzochten onderzoekers Marloes de Graaf-Zijl en Neeltje van Raaij driehonderd casussen. Daaruit blijkt dat WGA’ers zich vooral laten omscholen naar een ander beroep, omdat ze hun oude beroep niet meer kunnen uitvoeren.

Bij Wajongers gaat het vooral om cursussen van een dag tot enkele weken. Meestal gaat het daarbij om beroepen waarvoor weinig kwalificaties zijn vereist. Met korte scholingstrajecten kan zo een heftruckcertificaat, taxipas of veiligheidscertificaat voor de bouw worden gehaald. WGA’ers volgen relatief vaak opleidingen in de zorg.

Mensen met een arbeidsongeschikheidsuitkering komen na scholing makkelijker aan de slag, blijkt ook uit het onderzoek. Dat kan oplopen tot 44 procent na een scholing van twee jaar. Naarmate mensen die scholing volgden langer werken, krijgen ze ook steeds vaker een vast contract, gaan ze meer uren werken en ook meer verdienen.

Wie er meer over wil weten, kan hier terecht.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in