De Amsterdamse uitwerking van de TONK-regeling (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten) is volgens het college ‘ruimhartig’. Maar huurders van een sociale huurwoning. komen er niet voor in aanmerking.
De TONK-regeling is bedoeld voor huishoudens die te maken hebben met een inkomensterugval en daardoor de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen uit het inkomen, vooral hun woonkosten. Wie in aanmerking komt voor de TONK, krijgt deze in één keer toegekend voor de hele periode van januari tot en met juni 2021, dus ook voor de periode voorafgaand aan de aanvraagdatum. Het aanvraagformulier voor de TONK komt zo snel mogelijk te staan op de website www.amsterdam.nl/tonk.
Amsterdamse uitwerking
De gemeente biedt een gerichte tegemoetkoming voor huishoudens die met hun inkomen niet meer in staat zijn hun bestaande hoge woonkosten te betalen. Er zijn enkele voorwaarden aan de regeling verbonden. Mensen met een sociale huurwoning hebben geen recht op de TONK-regeling, schrijft de wethouder. ‘Waar mensen met een sociale huurwoning een beroep kunnen doen op huurtoeslag wanneer hun financiële middelen niet meer toereikend zijn, kunnen Amsterdamse huishoudens met een huurwoning in de vrije sector of een eigen woning tijdelijk een beroep doen op de TONK.’
Ruimhartig
De TONK-regeling is een landelijke regeling, maar elke gemeente kan de regeling anders invullen, blijkt uit de brief van wethouder Moorman aan de gemeenteraad. ‘Vanuit het kabinet en de Tweede Kamer is er de nadrukkelijke wens dat de TONK ruimhartig wordt toegepast, zeker voor de groepen die geen aanspraak kunnen maken op andere regelingen en een grote terugval in inkomen kennen. Het kabinet wil daarbij niet dat gemeenten financiële risico’s lopen bij de uitvoering van de TONK.’ Volgens wethouder Groot Wassink gaat de Amsterdamse TONK-regeling ongeveer 20 miljoen euro koste. Het rijk vergoedt deze kosten allemaal.