Ik heb standaard diepvriesspinazie bolletjes in het vriesvak; superhandig. Heb je, om wat voor reden dan ook, even geen verse groenten in huis, dan tover je toch nog iets lekkers en gezonds op tafel. Is de zak bijna leeg, dan hou ik scherp de folders in de gaten. Vandaag maken we spinazie met een eitje en lekker ouderwetse broodsoldaatjes; is je oude brood ook gelijk op!
Diepvriesspinazie neemt veel minder ruimte in dan verse. Het is langer houdbaar, vrijwel net zo gezond en mega-vers. Ik heb dat met eigen ogen gezien; ik ben ooit op de spinazievelden van een bekend merk geweest, net over de grens in Duitsland. De geoogste blaadjes werden binnen een dag gewassen, heel kort gekookt, in porties verdeeld en shock-gevroren in een mega-keuken vlakbij. Verser kan niet, of je moet ze zelf uit de tuin plukken en dezelfde dag eten. Goed om te onthouden dat de grote merken ook produceren voor de eigen merken van supermarkten.
Voordeel van bolletjes (of blokjes) spinazie, boven zo’n groot blok, is dat je heel precies kunt doseren en ze ontdooien veel sneller. Je kunt zoveel kanten op met spinazie-bolletjes; mengen door de curry of wokschotel; met zalm door de pasta; in een hartige taart of quiche; romige soep mee maken; als vulling van lasagne, ravioli of tortellini; in een gezonde smoothie. Of verras iemand met een spectaculair ontbijt: Eggs Benedict, met spinazie, Hollandaisesaus en een gepocheerd eitje op toast.
Het is een mythe, waarin alleen wij in Nederland geloven, dat je gerechten met spinazie niet nogmaals mag verhitten. Dus ga je gang als je morgen een spinazie-kliekje wil opwarmen. Helaas is het ook een sprookje dat je van spinazie zo sterk wordt als Popeye. Gezond is het absoluut want het zit bomvol vitaminen en mineralen. Ook ijzer ja (nodig voor sterke Popeye-spieren) maar eerlijk gezegd: in linzen en bonen zit veel meer.
RECEPT
Spinazie met broodsoldaatjes en ei
Snij voor broodsoldaatjes de boterhammen in 3 langgerekte driehoeken. Verhit boter in een grote koekenpan en bak de driehoekjes op een zacht vuur knapperig goudbruin. Schil aardappels, doe in pannetje met zoveel water met zout, dat ze net onder staan. Kook in ca. 20 min. gaar, giet af. Kook eieren halfzacht, in 5-6 min. in kokend water. Kneus de eierschalen, spoel goed af onder de koude kraan (dat pelt makkelijker) en halveer. Verwarm de diepvries-spinazieblokjes in een bodempje water. Laat goed uitlekken in een zeef, doe terug in de pan, roer slagroom erdoor en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Warm nog even door. Steek broodsoldaatjes rechtop met hun punt in de spinazie. Eitjes erop, aardappels erbij. Tip: Geen room in huis? Roer dan een scheutje koffiemelk erdoor. Werkt ook.
Ingrediënten voor 2 personen
4 oude witte boterhammen (bijvoorbeeld over van tosti’s), 2 eetlepels boter, 4 aardappels (licht kruimig), 2 eieren, 400 gram bladspinazie, diepvries (liefst in bolletjes/blokjes), 2 eetlepels (niet geklopte) slagroom, nootmuskaat, zout en peper