Met het plan ‘Iedereen kans op werk’ wil wethouder Groot Wassink (GroenLinks) het aantal Amsterdammers in de bijstand laten dalen van 35.600 dit jaar naar 30.000 in 2026. Kosten: 20 miljoen euro.
Het plan van wethouder Groot Wassink (‘Iedereen kans op werk’, de brief aan de gemeenteraad telt maar liefst 16 pagina’s) gaat vooral over het makkelijker maken voor mensen in de bijstand om aan het werk te gaan: met een uitstroompremie, met een stopknop, extra hulp voor parttimers, om- en bijscholing en een premie voor werkgevers. Ook doet Groot Wassink een beroep op de rijksoverheid om de Participatiewet ‘fundamenteel te hervormen’. ‘Voor een structurele verbetering van de inkomens- en bestaanszekerheid is aanpassing van wet- en regelgeving noodzakelijk.’
Uitstroompremie
Met het plan wil wethouder Groot Wassink het aantal bijstandsgerechtigden laten dalen van 35.600 nu naar 30.000 in 2026. ‘We hebben te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt en toch staan nog te veel mensen langs de kant. We willen de drempels die er zijn om aan het werk te gaan zoveel mogelijk wegnemen en daarom investeren we ook de komende jaren in de begeleiding van mensen naar werk.’ Nieuw in de aanpak is de ‘uitstroompremie’: de gemeente Amsterdam start halverwege 2023 met een experiment waarbij mensen die de stap naar betaald werk zetten financieel worden beloond. ‘De uitstroompremie zorgt ervoor dat mensen de stap naar werk sneller zullen zetten’, aldus de wethouder.
Cohortaanpak
Het plan ‘Iedereen kans op werk’ volgt op de cohortaanpak van het vorige college. In dat plan (‘Meer Kans op Werk’) stond ook al dat het aantal bijstandsgerechtigden zou dalen (van 40.000 in 2018 naar 30.000 in 2022). Ook dat plan kostte 20 miljoen euro. Over het niet halen van deze doelstelling van 30.000 bijstandsgerechtigden in 2022 wordt in de brief van Groot Wassink nauwelijks iets gezegd. Het lag vooral aan de coronacrisis.
Bestaanszekerheid
Het college wil daarnaast iets doen aan het verbeteren van de ‘bestaanszekerheid’ van mensen. ‘Amsterdammers in de bijstand, maar ook minima die met een baan net op of onder het bestaansminimum leven, zitten vaak in een complexe en precaire inkomenssituatie van uitkering, toeslagen en aanvullende inkomensregelingen.’ Veel van deze mensen hebben ‘last van de gevolgen van het complexe stelsel van sociale zekerheid’. Daar wil het college iets aan doen. Begin 2023 horen we meer.