Het minimumloon en de uitkeringen zijn te laag om van rond te komen, vindt de Nationale Ombudsman.
Steeds meer minima komen daardoor in de knel. In Nederland moeten zo’n één miljoen mensen rondkomen van een inkomen rond het sociaal minimum. Het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen gaan volgend jaar weliswaar 10 procent omhoog, maar volgens Ombudsman Reinier van Zutphen is dat niet genoeg. Hij pleit voor een sociaal minimum dat wèl voldoende is, een minimum dat door de Rijksoverheid wordt geregeld. Ook vindt hij dat veranderingen in iemands financiële situatie niet meteen moeten leiden tot het terugvorderen van toeslagen. Van Zutphen deed zijn pleidooi al in oktober op Wereldarmoededag.
De Ombudsman constateert ook dat de verschillen tussen gemeenten te groot zijn. ‘De vraag of iemand kan rondkomen, hangt van iemands woonplaats af.’
Mensen, zo heeft hij gemerkt, weten vaak ook niet waar ze terechtkunnen voor hulp. De Ombudsman roept de overheid dan ook op hen actief op te zoeken en mensen te wijzen op voorzieningen waar ze recht op hebben. Ook pleit hij voor eenvoudiger regels. ‘Juist de financieel meest kwetsbare burgers zijn nu het zwaarst belast.’ Het liefst ziet hij dat de overheid voorzieningen automatisch toekent.
Tot slot roept de Ombudsman de overheid op af te stappen van het beeld van de frauderende burger.