Het kabinet heeft plannen om de regels voor het medisch eigen risico te veranderen.
De plannen moeten voorkomen dat patiënten bij een dure behandeling niet in één klap hun eigen risico van 385 euro kwijt zijn, maar maximaal 150 euro per behandeling. Dat kan gunstig zijn voor wie maar één ziekenhuisbehandeling nodig heeft.
Wie nu onder het mes moet, is meteen het eigen risico van 385 euro kwijt. De overige behandelingen worden dan door de verzekering vergoed. Als mensen bij één behandeling ‘maar’ 150 euro aan eigen risico kwijt zijn, hoopt het kabinet dat mensen ‘geprikkeld’ worden om na te denken of verdere medische behandelingen nog wel nodig zijn. Dat kan niet alleen tot minder eigen risico, maar ook tot een lagere zorgpremie leiden, omdat er dan minder zorgkosten worden gedeclareerd, zo redeneert het kabinet.
De Patiëntenfederatie Nederland vraagt zich echter af voor welke groep patiënten die maatregel eigenlijk is bedoeld. Voor mensen met een chronische aandoening verandert er namelijk weinig. Zij moeten voor hun ziekte vaak meerdere malen per jaar naar het ziekenhuis. Hooguit zou het kunnen gelden voor sportblessures.
De zorgverzekeraars kunnen ook nog niet zeggen wat de nieuwe regels voor hun verzekerden zullen betekenen. Zij wachten op details die het ministerie van Volksgezondheid binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt.
Oppositiepartijen als SP, PvdA en GroenLinks pleiten er overigens al jaren voor om het eigen risico fors te verlagen, omdat ‘ziek zijn geen keuze is.’ Bovendien kan een hoog eigen risico er toe leiden dat mensen met een kleine portemonnee zorg gaan mijden.