Het Nibud (budgetvoorlichting) krijgt steeds vaker vragen van mensen die meer hebben dan een minimuminkomen, maar toch niet rondkomen.
Een groot deel van de vragen die het Nibud krijgt, gaat over de explosief gestegen energieprijzen. Het Nibud krijgt ook vragen van gemeenten en hulpinstanties die willen weten hoe zij het beste om kunnen gaan met het stijgende aantal mensen dat moeite heeft om alle rekeningen te betalen.
Niet alleen de stijgende energierekening, maar ook de stijgende prijzen in de supermarkt zorgen er voor dat steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van alle rekeningen. De afgelopen maanden is de inflatie historisch hoog, met 9,7 procent in maart en 9,6 procent in april, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Door de enorme inflatie van de afgelopen tijd belanden allerlei huishoudens tussen wal en schip. Wie namelijk geen buffer meer heeft, op een te hoge huur zit, of als zzp’er ziek wordt, heeft ook geen ruimte voor tegenvallers. Voor de allerlaagste inkomens zijn er nog vangnetten, zoals de gemeente. Voor de inkomens daar (net) boven zijn er al een stuk minder vangnetten.
Vandaar dat het Nibud er bij het kabinet op aandringt om de koopkracht, die er voor veel Nederlanders flink op achteruit gaat, ‘ècht te repareren’. ‘Sommige groepen zitten structureel in de knel. Dat vraagt om structurele oplossingen,’ zo laat de woordvoerder van het Nibud weten.