Het Nibud (het kenniscentrum voor de huishoudportemonnee) wil dat banken geen kosten in rekening brengen als je regelmatig contant geld opneemt.
Geld lenen kost geld, maar geld sparen en contant geld opnemen inmiddels ook. Het NIBUD wil dat het gebruiken van contant geld zoveel mogelijk gratis blijft. ‘Zolang er nog veel klanten zijn die contant geld gebruiken, moet je de klant daar niet voor laten betalen,’ vindt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud.
Eerder stelde de Nederlandsche Bank vast dat contant geld belangrijk is voor mensen die moeite hebben met digitaal betalingsverkeer. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 2,5 miljoen laaggeletterden die Nederland telt. Zo lang contant geld nog een wettig betaalmiddel is, moeten mensen niet worden gedwongen om digitaal geld te gebruiken, zo vindt het Nibud.
Voor veel mensen kan het op stap gaan met contant geld beschermend werken, omdat ze dan niet meer kunnen uitgeven dan ze bij zich hebben. Vooral voor kwetsbare groepen is het belangrijk dat er binnen een straal van vijf kilometer voldoende plekken zijn waar ze aan contant geld kunnen komen. Na het verdwijnen van de bankfilialen lijken nu ook de pinautomaten schaarser te worden.