Maar liefst 34 procent van de Amsterdamse jongeren tussen 18 en 34 jaar heeft schulden, blijkt uit cijfers van de gemeente. Voor de groep die kampt met problematische schulden, komt de gemeente nu met een oplossing.
De gemeente Amsterdam gaat schulden van deze jongeren overnemen zodat ze kunnen werken aan hun toekomst. Wethouder Marjolein Moorman (PvdA) van Armoede en Schuldhulpverlening: “Veel jongeren hebben een studieschuld bij DUO, maar het project is niet bedoeld voor dat soort schulden waarvoor een regeling is. Het is bedoeld voor jongeren die problematische schulden hebben die ze niet in drie jaar kunnen aflossen, en die weinig perspectief hebben op een opleiding of een baan. We hebben het echt over jongeren die er niet meer uitkomen.”
Het Jongerenloket van de gemeente maakt met de jongere een plan om werk te vinden of een opleiding te gaan doen. De gemeentelijke kredietbank onderhandelt met de schuldeisers en koopt de schulden af. De jongere betaalt de restschuld naar draagkracht terug. Ook scheldt de gemeente tussentijds een deel weg als de jongere zich goed inzet.
De gemeente heeft contact met circa 1.500 jongeren en schat dat duizenden problematische schulden hebben. Jongeren komen steeds vaker in geldproblemen, merkt de gemeente. “Dat komt door de complexiteit van de samenleving. Als je achttien wordt, moet je je verzekeren bij een zorgverzekeraar. Vergeet je dan een paar maanden te betalen, dan heb je meteen een enorme schuld die geregistreerd staat bij de BKR. Schulden bij jongeren zijn een groot probleem. Het geeft veel stress en zorgt ervoor dat je verkeerde keuzes maakt, dat je je studie niet afrondt of dat het je niet lukt aan werk te komen.”
Het saneren van schulden bij jongeren via de gewone weg is lastig, zegt Moorman. “Het is ingewikkeld om afspraken te maken met schuldeisers om een schuld te saneren. Het inkomen van jongeren is vaak nog instabiel, en er is een stabiel inkomen nodig om te kunnen saneren. En veel schuldeisers verwachten dat de jongere op termijn wel meer kan gaan verdienen, en wachten dus liever even. Daardoor komt de jongere steeds meer in problemen, worden boetes op boetes gestapeld etcetera.”
Dit jaar gaat de gemeente 150 jongeren helpen, maar het project wordt structureel. “We gaan nu €750,- per jongere investeren. Dat bedrag gaat naar de schuldeisers om hen over de streep te trekken. Maar het is geen cadeautje, jongeren moeten gemotiveerd zijn om te werken aan hun toekomst. We verwachten ook iets terug. Wij maken afspraken met de schuldeisers, straks heb je nog maar een schuldeiser, de gemeente, maar daarvoor moet je wel iets doen. Als je je doelen behaalt, ben je van je schulden af. Zo geven we jongeren een goede start.”
Het is een sociale lening, zegt ze. Het project kost de gemeente dit jaar €350.000,-. “Maar het levert onze samenleving veel meer op, want schulden kosten de samenleving veel geld.”