Minestrone: grote schoonmaaksoep

Minestrone is de ultieme opruimsoep. Alle groenten van het seizoen, peulvruchten, kruiden en (ingemaakte) tomaten kun je erin kwijt. Maar ook dat restje pasta of rijst, al dan niet gekookt. Een goede minestrone is hartig, mega maagvullend en geen twee keer hetzelfde.

0
1371
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Minestra is soep in het Italiaans, minestrone de vergrotende trap ervan, dus zoiets als ‘grote soep’; wij zouden zeggen maaltijdsoep.

Hét ideale gerecht om te maken als je de groentenla en het diepvriesvak van je koelkast eens flink leeg wilt maken. Kom maar op met die erwtjes en bonen. En met die blikken tomaten of flessen tomatensaus die al tijden achter in het keukenkastje staan.

Het geheime wapen van iedere Italiaanse soepkok: kook een korst van de Parmezaanse kaas mee. Die geeft je soep een enorme smaakboost! Niet vergeten dat lelijke ding er weer uit te vissen, voor je aan tafel gaat. Kaaskorsten bewaar je voor dit doel heel simpel in een plastic zak in de vriezer.

Verzamel restjes droge pasta door elkaar in een glazen pot; strikjes, wokkels, gebroken spaghetti, elleboogjes… Staat decoratief, en je kunt er een greep uit doen als je deze soep weer eens wilt maken.

Minestrone is altijd een afspiegeling van het seizoen, dus wij maken dit keer een winterse variant. Met spruitjes en kool en hartverwarmende specerijen als kaneel en nootmuskaat. Maar oh, wat kan ik al verlangen naar de voorjaarsminestrone, met groene asperges, lente-uitjes, courgette, peultjes en verse munt….

RECEPT
Winterse minestrone
Maaltijdsoep, voor 3 flinke eters

Ingrediënten

  • 75 gram spekblokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, grofgesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 kleine winterwortel, in stukjes
  • 1 dunne prei, in ringetjes
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 1 blik (kers)tomaatjes (240 gram uitgelekt)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 liter bouillon (van blokjes)
  • 150 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • ½ rode paprika, in stukjes 
  • 150 gram groene kool of boerenkool, fijn gesneden
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 100 gram droge strikjes en/of andere pasta
  • ½ theelepel kaneel, een snuf nootmuskaat, laurierblad
  • ½ bosje peterselie, grof gehakt (ook stelen)
  • peper en zout
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • 50 gram geraspte (Parmezaanse) kaas, (liefst met kaaskorst om mee te koken)

Verhit olijfolie in een grote pan, bak hierin spek en ui glazig. Voeg knoflook, bleekselderij, prei, wortel en paprika toe. Roerbak 10 minuten, voeg tomaten uit blik, suiker en Italiaanse kruiden toe. Voeg bouillon en kaaskorst (optie) toe, laat aan de kook komen en doe spruitjes, kool, specerijen en droge pasta’s erbij. Laat 15 tot 18 minuten zacht koken tot de groenten net zacht zijn. Zo nodig water toevoegen. Voeg vlak voor einde kooktijd doperwten en peterselie toe. Nog restjes gekookte pasta over? Voeg die 5 minuten voor einde kooktijd toe.

Proef, breng op smaak met zout, peper en balsamicoazijn. Hak basilicumblad, roer door soep en serveer in grote kommen. Bestrooi gul met (Parmezaanse)kaas en geef er ciabatta of soepstengels bij.

Tip van Puck: Soep over? In een afgesloten plastic bak in de koelkast blijft hij dagen goed. Even opwarmen in een kom in de magnetron en je hebt een snelle, gezonde, lekkere lunch!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in