De gemeente Amsterdam gaat zich in de voorlichting over een corona-vaccinatie extra op migranten richten, omdat deze groep zwaar door corona wordt getroffen.
Amsterdammers met een Turkse, Marokkaanse, Ghanese en Surinaamse achtergrond komen relatief vaker in het ziekenhuis terecht als gevolg van COVID-19. Dat blijkt uit een brief die wethouder Simone Kukenheim naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Deze bevolkingsgroepen lopen twee tot vier keer vaker een corona besmetting op. En er overlijden anderhalf keer méér mensen aan dan bij overige groepen Amsterdammers.
Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat juist mensen met een migratie-achtergrond goede voorlichting krijgen over de voors en tegens van een coronaprik. Dat gebeurt al met voorlichtingscampagnes op straat, maar ook op bijeenkomsten met buurtmoeders, moskeeën en kerken.
Ook organiseert de GGD online talkshows en coronacolleges op scholen voor voortgezet onderwijs. Er komt een meertalige vaccinatiespreekuur van een GGD-arts om laagdrempelig vragen te kunnen stellen. Voor laaggeletterden zijn er flyers in diverse talen en ‘spraakberichten’.
Gedaald
Intussen is in héél Amsterdam – en in de omliggende gemeenten – het aantal besmettingen met Covid-19 (corona) met 42 procent gedaald. Dat heeft de Veiligheidsregio laten weten.
Het aantal door corona veroorzaakte ziekenhuisopnames wordt met 59,9 per 1 miljoen inwoners nog wel ‘zeer ernstig’ genoemd, maar het aantal coronabesmettingen is gedaald naar 166 per 100.000 inwoners. Die afname vindt in alle stadsdelen plaats.
De meeste kans om met het virus te worden besmet heb je als je tussen de 19 en 30 jaar bent. Het aantal besmettingen in de groep boven de 70 jaar blijft zeer laag en neemt ook flink af in de groep 60 tot 70 jaar. Dat komt omdat steeds meer mensen worden gevaccineerd.