AMSTERDAM – Politieke Junkies, de populaire politieke theatershow in debatcentrum De Balie, beleefde vrijdagavond 9 november na tien jaar zijn finale. Daarmee is een traditie ten einde. De finale kende vier journalistieke duo’s die het tegen elkaar opnamen in een wedstrijdje ‘ontspinnen’, zoals het motto van de show luidt. Winnaars waren Max van Weezel, eminence grise van de parlementaire journalistiek, en Joost Vullings.

Tinkerbell en Pechtold

Van Weezel (Vrij Nederland, Oog op Morgen, Argos) en Vullings (EenVandaag) kregen de Politieke Junkies-bokaal uitgereikt, vervaardigd door kunstenares Tinkebell. Enig jurylid was voormalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Hij prees het duo voor de manier waarop zij in beeld brachten hoe de parlementaire journalistiek door de jaren heen is veranderd van een ‘ons-kent-ons-(mannen)wereldje’, met veel drank, tabak en achterklap en daarmee ook enig wederzijds respect, in een veel zakelijker verstandhouding. Enigszins overdreven: politici en verslaggevers van nu vallen elkaar niet meer dronken in de armen, maar treffen elkaar hooguit nog in de sportzaal… Een op zich niet ongezonde distantie, verzuchtte Van Weezel.

De bokaal van Tinkerbell zal uiteindelijk naar het Stedelijk Museum verhuizen, zo werd aan het eind van de avond bekend gemaakt. Een andere primeur was dat Politieke Junkies afgelopen zomer zelf een primeur had gemist. Alexander Pechtold plaagde presentator Martijn de Greve door hem in herinnering te brengen dat zijn redactie hem vaker had gevraagd om in Politieke Junkies op te treden maar dat hij dat altijd had geweigerd. Pechtold vond dat deelname aan zo’n journalistieke show niet strookte met zijn politieke rol. “Dus toen ik van de zomer toezegde nu wel te komen, hadden jullie kunnen weten dat ik zou gaan aftreden als Kamerlid”, grinnikte Pechtold.

Duiding

Ontspinnen betekent zoveel als het ontrafelen en duiden van het politieke spel, en dan vooral van de manier waarop de politiek uiteindelijk in de media wordt belicht. Vooral in de audiovisuele media (radio en televisie) wordt dat beeld sterk bepaald door persvoorlichters en spindokters. Team Sheila Sitalsing, columnist voor o.m. de Volkskrant en Frank Hendrickx, politiek verslaggever van diezelfde krant, lieten zien hoe politici geleerd wordt met een persoonlijk verhaal te komen, van authentiek tot – veel vaker – volkomen nep.

De andere teams waren Nynke de Zoeten, politiek verslaggever Nieuwsuur en Xander van der Wulp, politiek verslaggever NOS Journaal, en Marike Stellinga, verslaggever/columnist NRC Handelsblad met Tom-Jan Meeus, politiek columnist NRC en auteur van Haagse Invloeden. Stellinga maakte indruk met haar poging om wijs te worden uit de belofte van het kabinet dat ‘iedereen erop vooruit gaat’. Zelfs economen snapten niks van die berekening, meende Stellinga. Maar het komt er uiteindelijk op neer dat vrijwel niemand er echt op vooruitgaat maar minder op achteruit dan voorzien door het kabinet in crisistijd Rutte-II.

Druk bezochte finale terugkijken

De belangstelling voor de laatste editie was zo groot dat Politieke Junkies uitweek naar de Stadsschouwburg. De afterparty was wel weer in De Balie. Wie de finale heeft gemist kan deze nog terugkijken op het Vimeo-kanaal van De Balie, waar ook nog eerdere edities te zien zijn.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in