Meer dan 122.000 Amsterdamse minima beschikken over een stadspas. Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2020 van de afdeling Armoedebestrijding van de gemeente Amsterdam.
Onder de noemer ‘Pak je kans’ zorgt de afdeling Armoedebestrijding ervoor dat zoveel mogelijk Amsterdammers die recht hebben op een van de vele armoederegels voor Amsterdammers met weinig geld, deze ook daadwerkelijk ontvangen. Zo hebben in 2020 meer dan 122.000 Amsterdammers met een laag inkomen een stadspas ontvangen. In het overzicht van de afdeling Armoedebestrijding stonden nog meer van dit soort getallen: bijna 24.000 schoolgaande kinderen konden op schoolreisje, op muziekles en sporten omdat hun ouders een ‘scholierenvergoeding’ kregen. En 60.000 Amsterdammers kregen bijvoorbeeld een korting op de premie van hun ziektekostenverzekering.
Armoedebestrijding
De gemeente Amsterdam is ‘kampioen van Nederland’ in het verstrekken van armoedevoorzieningen. De gemeente heeft maar liefst 29 verschillende regelingen, variërend van de bekende stadspas voor 65-plussers, een laptop voor kinderen in arme gezinnen tot en met de mogelijkheid om een keer per jaar je huisdier gratis door een dierenarts te laten onderzoeken. De kosten van deze regelingen bedragen meer dan 100 miljoen euro. Opvallend is wel het verschil in bereik: bijna alle bijstandsgerechtigden maken gebruik van de armoederegelingen, terwijl werkende arme mensen er nauwelijks van gebruikmaken.
120 procent van WSM
Het Amsterdamse armoedebeleid hanteert als grens voor deelname aan de regelingen een inkomen van 120 procent van het Wettelijk Sociaal Minimum (WSM). Cijfers over 2020 zijn er nog niet, maar in 2019 moesten 136.000 Amsterdammers (86.500 gezinnen) zien rond te komen van een inkomen dat lager is dan 120 procent van het WSM, oftewel 21,4 procent van alle Amsterdamse huishoudens. Het gaat bij deze aantallen niet alleen om mensen in de bijstand, maar ook om werkende armen, mensen met een uitkering WW of WAO en een flink aantal mensen met AOW.