Tekst: Sara Luijters
De tips in haar video’s en haar boek had ze zelf graag gehad toen ze op de middelbare school zat, ver- telt Lotte Witké. Op het terras van Broodje Mokum op de Rozengracht bestelt de student een zwarte kof- fie en een broodje ossenworst. “Ik
kende deze zaak nog niet. Op mijn Instagra- maccount deel ik tegenwoordig ook leuke, betaalbare adresjes voor studenten. Zoals: ga niet in een TikTokrij staan voor stroop- wafels, maar koop ze bij de kraam op de Al- bert Cuyp.”
Witké begint na de zomer aan het derde jaar van de studie Econometrie aan de VU. Ze was op het vwo een zesjesleerling, tot ze in de vijfde klas bedacht dat ze in de luchtvaart wilde gaan werken. “Voor de studies die ik dan moest volgen, had ik goede cijfers no- dig. Dat werd vanaf dat moment mijn doel.” Voor tips over hoe ze beter kon leren en be- ter huiswerk kon maken, ging ze zelf online op zoek. “Op school leer je niet hoe je moet studeren, en als je al tips krijgt, is het van docenten, die vaak in een heel ander tijd- perk op school zaten. Ik vond alleen buiten- landse video’s, gericht op Amerikaanse col- leges, een heel ander schoolsysteem dan het Nederlandse. Toen ben ik zelf maar gestart met het opnemen van filmpjes, die ik deelde op TikTok.”
Studentenleven
Dat was in 2021; het eerste filmpje leverde haar meteen duizenden volgers op (in- middels heeft haar account @lotteleert er 114.000). Veel van haar video’s halen mil- joenen views en sinds kort heeft ze samen- werkingen met onder andere Apple. Met het geld dat ze met de video’s verdient, kan ze deels haar studie betalen. Hoe al dat succes in korte tijd voelt? “Eerlijk gezegd is het nogal ongrijpbaar, ik merk het vooral als ik word herkend, op straat of tijdens het uit- gaan.”
In de video’s wisselt ze tips over hoe je je bureau kunt inrichten, over concentratie
en motivatie af met tips over het studen- tenleven, waar ze nu zelf middenin zit.
Hoe je jezelf het best kan presenteren, is bijvoorbeeld een onderwerp. Of ze heeft het over de smart girl summer; tips voor films en series waarmee je je brein prikkelt. “Ik kijk zelf nooit naar realityprogramma’s. Daar sterven je hersens volgens mij vooral vanaf. Maar er is genoeg te kijken waar je wél iets van opsteekt. Neem de film Oppenheimer: één grote geschiedenisles!”
Voldoening
Een grote wens was het om haar eigen boek met tips uit te brengen. Inmiddels is het zover: Nooit meer een onvoldoende verscheen eind augustus. “Ik heb het echt geschreven voor scholieren en studenten, niet voor hun ouders, al is het natuurlijk leuk als zij het voor hun kind willen kopen.”
Ouders moeten er vooral niet te veel bo- venop zitten met school, zegt Witké: “Daar word je als vijftienjarige kriegel van. Huis- werk controleren is de taak van de docent. Ga als ouders al helemaal niet het huiswerk van je kind zitten máken, daar steekt het niks van op. Leren is ook fouten maken.” Streven naar hoge cijfers, de slimste willen zijn, het klinkt vrij on-Hollands – doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, toch? Wil ze haar kijkers en lezers meegeven dat het oké is om hun innerlijke nerd te omarmen? “Sommige mensen noemen me een nerd, maar dat zie ik juist als een compliment. Leren, je passie ergens insteken, is leuk. Goede resultaten halen geeft voldoening. Ik krijg regelmatig berichtjes van scholieren die zeggen dat ze door mijn tips eindelijk een goed cijfer hebben gehaald voor wis- kunde.”
Het is Lotte’s missie om jonge mensen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. “Je kunt vaak meer dan je denkt. Als je maar weet hoe.”
Lotte Witké, Nooit meer een onvoldoende. Kosmos Uitgevers. €22,50
10 tips voor scholieren
1. Vergeet schriften, en schaf een multomap aan met tabbladen en lijntjes en ruitjespapier. Zo heb je alle stof bij elkaar, wat voor veel meer overzicht zorgt.
2. Maak een inspiratiebord met daarop foto’s van mensen die je inspireren, cita- ten en de doelen die je wil behalen.
3. Maak aantekeningen tijdens de les en leer toetsen door dingen op te schrijven. Dat werkt als een ‘mentaal spiekbriefje’. Wat je hebt opgeschreven, onthoud je beter.
4. Begroet de docent voor de les vriende- lijk en toon tijdens de lessen een actieve houding. Zo krijg je meer persoonlijke aandacht.
5. Verdeel je huiswerk in hapklare brokjes. Beloon jezelf tussendoor, bijvoorbeeld
met iets lekkers. Of ga even naar buiten en beweeg.
6. Organiseer je bureau en hou het zo leeg mogelijk. Zo kan je meteen beginnen en word je zo min mogelijk afgeleid.
7. Bouw kunstmatige deadlines in; hoe langer je de tijd voor iets hebt, hoe langer je erover doet.
8. Maak op zondag een planning voor de hele week. Maak ook elke avond een plan- ning voor de volgende dag.
9. Leer voor een toets of tentamen niet de hele nacht door op energiedrankjes en koekjes, maar stop op tijd om je nachtrust te pakken. Slaap is een wondermiddel voor je hersens.
10. Blijf tijd maken voor sporten, leuke dingen en vrienden. Je bént niet je cijfers.