Bij een van zijn vele bezoeken aan het Leefkringhuis zei de toenmalige wethouder Arjan Vliegenthart, dat hij vond dat elke wijk recht had op een Leefkringhuis. Ik ben het daar volledig mee eens. Jammer dat het er in zijn bestuursperiode niet van is gekomen. Het Leefkringhuis, gevestigd in de Vogelbuurt in Noord, is de meest laagdrempelige voorziening van Amsterdam. Noodzakelijk, want de Vogelbuurt is vele jaren een van de armste wijken van Amsterdam.

Het laagdrempelige karakter van het huis is uitvoerig uit de doeken gedaan in de prachtige serie Schuldig, bekroond met zo ongeveer alle filmprijzen die je kunt verzinnen en wekelijks gezien door ongeveer 1 miljoen kijkers. Schuldig is nog steeds te zien op de site van omroep Human.

Bij het Leefkringhuis klop je aan als je in de problemen zit. Grote of kleine problemen, niets is te gek. Zo komen mensen binnen met tassen vol schulden, radeloos omdat er geen geld meer is om de kinderen te eten te geven, daklozen, slachtoffers van huiselijk geweld enzovoort. Kortom, alles wat je binnen de hulpverlening tegen komt. Het Leefkringhuis is wars van ingewikkelde en bureaucratische handelingen. Er wordt geholpen en dan gaan we later wel eens kijken wat voor formaliteiten er bij te pas komen. Heb je al drie dagen niet meer gegeten, dan zul je vanavond eerst eten. Ben je al jaren slachtoffer van huiselijk geweld, dan was gisteren de laatste keer dat je geslagen werd.

Laagdrempelig betekent ook dat je snel geholpen kunt worden en dat daardoor erger vaak kan worden voorkomen. Zo is het Leefkringhuis altijd zeer bedreven geweest in het voorkomen van huisuitzettingen. Het Leefkringhuis is er trots op, dat bij haar in één jaar tijd geen enkele ontruiming heeft plaats gevonden. Natuurlijk moet de huurschuld wel worden betaald, maar daarvoor wordt een goed plan gemaakt.

Vroeger hield het Leefkringhuis zich ook bezig met volledige schuldhulp, maar tegenwoordig is de gemeente daarvoor verantwoordelijk. Die heeft dat doorgaans gedelegeerd aan instellingen voor maatschappelijke dienstverlening. In heel Nederland is dat verschillend geregeld en daar is niet altijd iedereen erg van gecharmeerd. In bijna alle gevallen is de duur van de hulp het grootste probleem. Vele jaren zit men er aan vast en voor heel veel mensen is dat niet vol te houden. Sommige schulden zie je alleen maar hoger worden. Er wordt alleen maar rente betaald en op de oorspronkelijke vordering wordt vrijwel niets afgelost. Een groot deel van deze hulp mislukt dan ook. Dat ligt over het algemeen niet aan de mensen die hun uiterste best doen om te helpen, maar aan het merkwaardige systeem.

Wij pleiten voor hulpverlening in de wijken, volledig gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen bij de schuldeisers, instanties, deurwaarders én schuldenaren. Geen bureaucratie maar er simpelweg altijd zijn.

MUG Magazine heeft zeker een rol bij de voorlichting over hulpverlening, die resultaten boekt. Geen resultaten over ruim vijf jaar, maar op een termijn die is te verdragen. MUG staat midden in de dagelijkse praktijk en heeft een voorlichtende rol, niet in de laatste plaats naar de overheid toe. MUG heeft zich ontwikkeld tot een zeer professioneel gemaakt blad, waar je niet omheen kunt.

Alle goeds voor de toekomst!

Paul Scheerder is oprichter en ex-directeur van het Leefkringhuis in Amsterdam-Noord en lid van de bestuurscommissie van stadsdeel Noord
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in