@ Erik Veld

Circa honderd Mokummers zijn op 17 maart verkiesbaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Onderstaande zes kandidaten (ChristenUnie, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en SP) presenteren zich en vertellen aan de hand van vijf vragen wat ze voor mensen met een laag inkomen in petto hebben.

 

Laura Vissenberg

 

 

1. Wat gaat u doen voor de minima / lage inkomens?

“In armoede leven is stressvol en brengt vaak gevoelens van schaamte met zich mee. Dat is heel begrijpelijk, maar onterecht. Dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen in armoede leven, is het falen van de politiek, niet van individuele personen. We kunnen en moeten veel meer doen om armoede tegen te gaan. Ik wil me ervoor inzetten dat mensen met een laag inkomen fors minder geld kwijt zijn aan huur en zorg. En ik wil dat mensen met een slecht betaalde baan beter betaald krijgen, onder andere door het minimumloon te verhogen.”

2. Wat gaat u doen om de werkgelegenheid te stimuleren?

“Iedereen die wil werken, moet een baan kunnen krijgen. Want werken doet de meeste mensen goed. Als je in de bijstand of de Wajong zit en geen werk kan vinden, maar dat wel graag wil, krijg je een zogenaamde (basis-)baan. Want er is meer dan genoeg belangrijk werk te doen. In de ouderenzorg, in onze parken en op onze straten, in het onderwijs en in de wijken. Allemaal banen die zijn wegbezuinigd, maar we eigenlijk keihard nodig hebben.”

3. Wat gaat u doen voor de sociale huursector?

“Ik weet het nog goed, de eerste kamer die ik huurde. Ik was 18 en studeerde. De kamer was niet groot, maar mij ontzettend dierbaar. Het was de plek waar ik ongestoord mezelf kon zijn, waar ik me thuis en veilig voelde, en waar niemand zich met mij bemoeide. Een heerlijk gevoel. Het was vrijheid. Dat gun ik iedereen, maar de werkelijkheid is helaas anders. Na tien jaar rechtse politiek is de woningmarkt volledig overspannen en de sociale huur zo uitgekleed dat mensen jaren op een wachtlijst staan. Dat moet echt anders. GroenLinks wil honderdduizenden extra sociale huurwoningen bouwen en zo de wachtlijsten terugdringen. Ook gaat de inkomensgrens voor sociale huur omhoog, zodat mensen met een middeninkomen voor wie kopen geen optie is, ook in aanmerking komen voor sociale huur. Voor de mensen met de allerlaagste inkomens of een uitkering draaien we de enorme huurstijging van de afgelopen jaren terug: woningbouwcorporaties worden verplicht de huur te verlagen als je inkomen ondanks de huurtoeslag te laag is geworden om de huur te betalen en er geen andere betaalbare woning beschikbaar is.”

4. Wat gaat u doen om de zorg betaalbaar te houden?

“De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk een sterke zorgsector is. De invoering van marktwerking in de zorg heeft voor veel problemen gezorgd. Geld wordt al snel belangrijker dan goede zorg voor de patiënt. Daar moeten we zo snel mogelijk mee stoppen. GroenLinks wil ook af van het eigen risico voor lage en middeninkomens. De zorgpremie verlagen we naar tien euro. En mondzorg komt terug in het basispakket. Zo wordt zorg weer betaalbaar en kunnen ook mensen met een kleine portemonnee de zorg krijgen die ze verdienen.”

5. Wat gaat u doen om gendergelijkheid te stimuleren?

“Eerst een positieve noot. Genderbewustzijn en acceptatie is de afgelopen jaren toegenomen. Het onderwerp maakt volop onderdeel uit van ons publieke debat en het bewustzijn o.a. op scholen en bijvoorbeeld bij de politie is in vergelijking met een aantal jaar geleden flink gegroeid. Dat is winst. Tegelijkertijd laat de heftigheid van het publieke debat over gender ook zien dat we er nog niet zijn. En ook de hoogte van je salaris, toegang tot zorg of de mate waarin je veilig over straat kan, wordt nog te vaak bepaald door gender. Daarom zet ik me ervoor om de loonkloof te dichten: doe je hetzelfde werk, dan krijg je hetzelfde loon.  De straffen voor haatmisdrijven, zoals gendergerelateerd geweld gaan omhoog. En slachtoffers van ernstig huiselijk geweld kunnen versneld toegang krijgen tot de opvang op aanwijzing van de politie en Veilig Thuis. De lange wachtlijsten in de transgenderzorg werken we weg.”

Andere GroenLinks-kandidaten uit Amsterdam: Tom van der lee, Suzanne Kröger, Kauthar Bouchallikht, Daniëlle Hirsch, Nevin Özütok, Noortje Thijssen, Simion Blom, Dorrit de Jong, Milka Yemane en Martine Doppen

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in