Kringloopwinkel West moet uitgroeien tot hotspot

AMSTERDAM De stad is een nieuwe kringloopwinkel rijker. MUG Magazine nam alvast een kijkje.

0
2358

Steven van Helsdingen opent deze week zijn gloednieuwe kringloopwinkel voor het publiek. Met zijn 36 jaar is hij geen onbekende in de kringloop business. Al eerder opende Steven, samen met zijn broer, een aantal succesvolle kringloopwinkels in Amsterdam. Nu gaat hij zelfstandig verder in West. Over de totale lengte van maar liefst vier panden worden straks aan de Hugo de Grootstraat 64-70 tweedehands spulletjes aan de man gebracht, producten geupcycled, platen geluisterd en koffie gedronken.

Alles wat in de winkel staat, is de afgelopen maand opgehaald bij vrienden, kennissen en buurtbewoners. Waar andere kringloopwinkels momenteel redelijk vollopen, begint Kringloopwinkel West vanaf nul. Ze zijn dan ook erg dankbaar voor alle donaties. Nog dagelijks komen buurtbewoners spullen doneren naar aanleiding van een oproep op Instagram (@kringloopwest) en de app Nextdoor.   

“Heel fijn dat dit allemaal binnen is gekomen”, zegt Steven, “Mensen zijn aan het opruimen vanwege corona, hebben veel spullen over en zoeken er een goede tweede, derde of zelfs vierde bestemming voor. De meeste kringlopen zijn vol, nemen geen spullen aan. Zodoende kunnen ze wel hier terecht omdat wij nog maar net beginnen.”

Vanaf eind mei staan alle vier de panden tot Stevens beschikking. “Het wordt een grote kringloop met boven 260 m2 en beneden meer dan 300 m2. De winkel wordt verdeeld in verschillende afdelingen. Er komt een aparte afdeling voor kleding, sieraden, keukenspullen, meubels, muziek, elektronica, decoratie en meer. Natuurlijk is er ook ruimte voor een grote boekenafdeling en komt er een aparte fietsafdeling waar we ook reparaties doen.”

Gymtoestellen

De balie is gemaakt van duurzaam gerecycled hout, onderdeel van de stijl die in hele winkel is doorgevoerd. Daar is Mats (24), geboren timmerman, verantwoordelijk voor. De stangen van de kledingrekken zijn oorspronkelijk van de waterleiding uit de kelder; de geest van het recyclen waart tegenwoordig rond in dit pand. Boekenkasten uit een schoolgebouw in de buurt zijn omgebouwd tot kleding/hangkasten. Ook gymtoestellen uit diezelfde school zijn omgebouwd tot meubilair in de winkel. “Zo hebben ze toch weer een nieuw leven gekregen”, vertelt Steven.

Kleding loopt van oudsher goed in kringloopwinkels. Steven: “Men zich bewust aan het worden van het milieuvervuilende aspect van de fashion industrie. Mensen willen consuminderen. Daarom kopen ze liever tweedehands kleding. Boeken zijn een goedlopend product. Je moet er wel wat aandacht aan geven, ervoor zorgen dat de boeken op alfabet staan, met een gemiddelde prijs van 2 euro. Meubels lopen ook goed, elektronica, glaswerk, keukenspulletjes, elpees, decoratie. Alles wat de consument thuis heeft, gaan wij hier proberen te verkopen.”

Aan een plek om productfotografie voor instagram te doen, is ook gedacht. Verder komt er een werkplaats voor fietsen. In de ruimte ernaast komt de muziekafdeling waar klanten platen kunnen luisteren. De inwendige mens is niet vergeten; je kunt hier straks koffie of thee krijgen met een bananenbroodje.

In de kelder is een sorteerafdeling waar alle spullen binnenkomen. Hier maken medewerkers alles schoon, en worden spullen gerepareerd en geprijsd voordat die naar de showroom gaat. Een immense ruimte, die helemaal onder de vier panden doorloopt.

Paskamers

In een van de ruimtes beneden staan oude archiefkasten die worden omgetoverd tot paskamers, compleet met spiegel en een krukje. Werkelijk alles wordt hier gerecycled. Even verderop zijn een aantal units met werkplaatsen waar creatieven en makers uit de buurt een plek krijgen om producten te upcyclen en dingen te fabriceren. “Denk aan mensen die van afval lampen maken of installatiekunst. Als hun kunst een duurzaam karakter heeft, kunnen ze hier aan de slag. Het gebruik van zo’n unit vertaalt zich naar helpen in de winkel”, legt Steven uit. Zo is meteen ook in personeel voorzien, met gesloten beurzen. Ze hoeven ook geen huur te betalen.

In het laatste gedeelte is de gezamenlijke werkplaats die tevens een buurtfunctie heeft. Als creatieven uit de buurt gereedschap nodig hebben, kunnen ze hier terecht om een werkplek te huren tegen een laag tarief. Bijvoorbeeld om een meubelstuk op te knappen.

“Toen ik hier voor het eerst kwam, zag ik meteen de potentie van dit pand”, vertelt Steven enthousiast. “Dromen die ik vroeger had, kan ik hier realiseren: lokale makers een podium bieden om zowel te maken als te verkopen. Een uniek concept, naar mijn idee. Deze ruimte mag ook best de grunginess houden van een basement.”

Steven wil een hub zijn voor Oud West en de Jordaan om groene initiatieven te ontplooien. “De winkel wordt onwijs goed ontvangen door de buurt”, zegt hij. “Als ik hier bezig ben op straat, regent het positieve reacties. Mensen kunnen niet wachten om naar binnen te kunnen. ’s Ochtends vind ik aan de deur tasjes met spullen die gedoneerd worden. Ik denk dat ik hier boven verwachting goed zit qua locatie. Mensen zijn heel blij dat er een kringloopwinkel komt!”

Vanaf woensdag 3 maart kan je bij Kringloop West shoppen op afspraak.

Kringloopwinkel West, Tweede Hugo de Grootstraat 64-70, Telefoon: 0653741004

Instagram @kringloopwest

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in