DEN HAAG – Het kabinet gaat onderzoeken welke regels in de Participatiewet in de praktijk te hard uitpakken. ‘De zorgen over de hardheden in de wet hebben mijn volle aandacht’, zegt (voormalig) staatssecretaris Bas van ‘t Wout (VVD, Sociale Zaken).
Wat velen al eerder vonden, vindt de staatssecretaris nu ook. ‘De zorgen over de hardheden in de Participatiewet hebben mijn volle aandacht. Daarom ga ik aan de slag om onevenredige hardheden in regelgeving op te sporen en zo nodig weg te nemen.’ Dat schrijft Van ’t Wout in antwoord op Kamervragen die onder meer door CDA, D66 en SP waren gesteld na de ‘boodschappen affaire’ in Wijdemeren. Hij gaat onderzoeken welke regelgeving in de Participatiewet, waaronder de aanpak van (vermeende) bijstandsfraude, in de praktijk te hard uitpakt.
Giften
De staatssecretaris begrijpt dat het niet altijd duidelijk is wanneer je als bijstandsgerechtigde giften mag accepteren en wanneer niet. ‘Kleine giften zoals die in het dagelijks verkeer gebruikelijk zijn (af en toe een boodschappentas, of de gebruikelijke verjaardags- of sinterklaascadeaus) horen geen gevolgen te hebben voor het recht op bijstand’, vindt de staatssecretaris. ‘Een maandelijkse gift van een hoog bedrag echter wel.’
Menselijke maat
Hij wil algemene regels opstellen die meer duidelijkheid moeten geven over de gevolgen van giften voor de bijstandsuitkering. Dat wil hij in overleg met gemeenten doen. ‘Het evenwicht tussen het vangnetkarakter van de bijstand en de menselijke maat blijft hierbij van belang’, zegt de staatssecretaris.
Fraude of overtreding?
De staatssecretaris benadrukt dat niet elke overtreding in de bijstand fraude is. ‘Indien een persoon de inlichtingenplicht in de socialezekerheidswetgeving niet naleeft is sprake van een overtreding. Indien een persoon de inlichtingenplicht in de socialezekerheidswetgeving opzettelijk overtreedt of grof nalatig is in de nakoming van zijn verplichtingen teneinde een wederrechtelijk voordeel te verkrijgen, is sprake van fraude.’
Bas van ’t Wout is na het aftreden van Eric Wiebes benoemt tot minister van Economische Zaken. De portefeuille van staatssecretaris voor Sociale Zaken wordt waargenomen door minister Wouter Koolmees (D66). Beide minsters zijn demissionair.