Het kabinet werkt aan maatregelen om mensen te helpen die hun energierekening niet meer kunnen betalen.
Wat voor maatregelen dat zijn, is nog niet duidelijk. Dat zijn drie ministeries nu aan het uitzoeken. Vandaag moet het kabinet knopen doorhakken.
Op Prinsjesdag (20 september) maakt het kabinet bekend hoe ze de koopkracht gaat ondersteunen, maar die steun gaat pas volgend jaar in. Vandaar dat nu wordt bekeken hoe je mensen uit de brand kunt helpen die door de gestegen energieprijzen in de problemen komen.
Zo wordt gedacht aan een energienoodfonds, waar niet alleen de overheid, maar ook de energiebedrijven geld in stoppen. Een andere mogelijkheid is dat gemeenten meer geld krijgen om bijzondere bijstand te verlenen.
Tariefplafond
Maar er wordt ook gekeken naar het instellen van een tariefplafond. Energiebedrijven zouden hun klanten dan niet meer in rekening mogen brengen dan een door de overheid vastgestelde maximumprijs, zo meldt de Volkskrant. In Frankrijk mogen energieleveranciers de prijs voor consumenten dit jaar met maximaal 4 procent laten stijgen.
Ook wordt waarschijnlijk geregeld dat huishoudens die een betalingsregeling afspreken met hun energieleverancier niet meer van gas en stroom kunnen worden afgesloten.
Het kabinet vindt overigens dat de energiebedrijven ook over de brug moeten komen. De energiebedrijven lijken daartoe wel bereid, maar verlangen wel een tegenprestatie. Zij willen dat de overheid het moeilijker maakt om langlopende energiecontracten te verbreken. Dat kost de energiesector veel geld, wat weer in de contractprijzen wordt doorberekend, maar of het kabinet die wensen gaan honoreren is nog niet duidelijk.
Gasprijzen gaan dalen
Het ziet er overigens naar uit dat de gasprijzen over de ergste piek heen zijn, zo meldt Het Parool. Die piek werd in augustus bereikt, toen een kubieke meter aardgas 3,47 euro kostte, tien keer zo veel als een jaar geleden in dezelfde maand. Nu de Europese Unie zijn gasreserves weer grotendeels heeft gevuld, zullen de gasprijzen flink gaan dalen, zo voorspelt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Nederlandse energie-expert Jilles van den Beukel waarschuwt er echter voor niet te vroeg te juichen. Op dit moment is de energieprijs ruim zes keer zo hoog als vorige zomer, en twee keer zo hoog als vorige winter, voor de Russische inval in Oekraïne. Zelfs als de prijzen dalen tot 100 euro per megawattuur, zijn ze nog steeds even hoog als vorige winter, en dat waren destijds al recordprijzen.