Overal in Amsterdam kun je gratis hulp krijgen om je financiën op een rijtje te krijgen en je schulden aan te pakken. De buurtteams helpen je verder. In de Bijlmer gaan buurtteammedewerkers sinds kort langs de deuren van flats in de G-buurt. Daarnaast bestaan er ook hulpprojecten van bewoners zelf zoals de BuurtWerkKamer. Deel 4 (slot): Anna-Laura van Eeden (26) is intensief
jongeren-schuldhulpverleenster bij het buurtteam in Amsterdam-Noord.
Na haar studie Sociaal Juridische Dienstverlening, waarvoor ze een stage liep als schuldhulpverlener, rolde Anna-Laura van Eeden bijna als vanzelf in het werk, vijf jaar geleden. Sinds vorig jaar werkt ze bij het buurtteam in Noord. Jongeren (18-26 jaar) kloppen daar zelf aan of een instantie meldt hen aan, vertelt ze. De gemeente geeft het bijvoorbeeld door als inwoners achterlopen met de betaling van hun vaste lasten. “Dan plannen we een gesprek in: wie ben je, welke financiële vragen heb je en zijn er nog andere zorgen? Vaak hebben jongeren meer dan een probleem.” Vervolgens wordt de post geopend, een overzicht van inkomsten en uitgaven gemaakt en een budgetplan. “Soms brengen ze een boodschappentas vol post mee. We nemen ook contact op met de schuldeisers en kijken of andere hulpverlening nodig is.”
“Het is een drempel voor jongeren om zich bij ons aan te melden. Je zou denken dat jongeren nu makkelijker werk kunnen vinden, maar tegelijkertijd hebben ze nu minder te besteden. Gemiddeld duurt het drie tot vijf jaar voordat iemand met geldproblemen hulp zoekt. Soms moet je diep vallen voordat je hulp accepteert.” Zelf heeft Anna-Laura nooit schulden gehad, op een kleine studieschuld bij DUO na. “Maar ik heb mensen dichtbij me met schulden gezien en de effecten gevoeld. Ik begrijp de stress die mensen ervaren.”
Keuzes
Het buurtteam ziet vooral jongeren van tussen de 22 en 26 jaar oud. “Die hebben vaak problemen met de betaling van hun zorgverzekering, boetes, een DUO-schuld, telecombedrijven, Afterpay of staan rood. Vaak denken ze er niet over na wat dit betekent voor de lange termijn. Wij vragen: stel je verandert je gedrag, hoe ziet je leven er dan uit over drie jaar? Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor jouw problemen, dat betekent keuzes maken. Wacht niet, kom gewoon langs.
“Vaak denken jongeren dat wij er alleen voor ze zijn als ze duizenden euro’s schuld hebben, dat klopt niet. We helpen je ook met alles op een rij krijgen. Laatst kwam er een jongedame die met haar studie was gestopt. Ze was bang dat ze direct haar studieschuld moest terugbetalen. Ik heb uitgezocht dat ze pas over twee jaar een brief zou krijgen. Ze wist toen waar ze aan toe was. Zoek snel hulp als je met geldvragen zit, dat is de beste oplossing om geen schulden te krijgen.”
www.buurtteamamsterdam.nl/jongeren