Rutte riep kinderen en jongeren op met ideeën en kritiek te komen. “Het gaat uiteindelijk om jullie toekomst, jullie ideeën en creativiteit zijn hard nodig. Daarom daag ik jullie uit: kom met je ideeën, lever kritiek. Praat en discussieer erover op het sportveld, in het buurthuis.” Later lichtte de premier toe dat hij hoopt dat jongeren hun plannen omzetten in actie. Rutte gaat ook jongeren uitnodigen op het Catshuis.

Pieter Lossie (18) voorzitter LAKS (Landelijk Aktiekomitee Scholieren)

“Ik was er ontzettend blij mee, bij Laks denken wij ook al lang na over initiatieven die we zouden kunnen starten om de stem van jongeren beter te positioneren in deze crisis. We gaan nu aan de slag met een platform waarop we echt de stem van jongeren kunnen laten horen om actie te ondernemen.
Via generatieaanzet.nl kunnen alle jongeren feedback en input leveren. We gaan met een grote coalitie van jongeren en jongerenpartijen over een aantal weken een eisenpakket neerleggen vanuit de jeugd en druk leggen op het kabinetsbeleid. We willen dat niet alleen de geëngageerde jongeren hun ideeën leveren, maar echt alle jongeren uit alle lagen hun meningen delen.

nbjg021_.jpegDaarom willen we er samen met de Nationale Jeugdraad die opkomt voor alle jongeren ervoor zorgen dat het echt een advies vanuit de jeugd is. We zien bijvoorbeeld dat ongelijkheid in het onderwijs aan het toenemen is en dat jongeren ook economisch het slachtoffer worden van deze crisis. Deel je zorgen via generatieaanzet.nl, we gaan er serieus mee aan de slag.”

Achraf el Johari (23) jongerenburgemeester van Amsterdam

“Ik vond de oproep van Rutte opvallend, de revolutie moet van onderaf komen: hij gebruikt grote woorden. Jongeren trekken met regelmaat aan de alarmbellen, maar daar wil hij niet naar luisteren. Er is bijvoorbeeld een enorm tekort aan jongerenwoningen en dat hangt samen met bezuinigingen op de zorg, ouderen wonen langer thuis en jongeren kunnen niet instromen, mede dankzij het beleid van Rutte. Ik vind zijn oproep positief, maar ben ook sceptisch, het lijkt erop dat jongeren mogen meepraten maar niet meebeslissen.

Geef ze ook een beslissende stem. Het is belangrijk voor jongeren om georganiseerd te zijn. Vooral jongerenorganisaties als Laks en FNV springen meteen in op de oproep, maar ongeorganiseerde jongeren blijven buiten beschouwing, dat is zonde.
Of Rutte’s boodschap aankomt bij jongeren in Zuidoost, Noord en Nieuw-West? Ik denk echt dat ze dit een lachtertje vinden. Als een jongere die hier is geboren en van de stad houdt, maar die geen woning kan vinden of kampt met jeugdloon vanwege het beleid van Rutte, te horen krijgt dat de revolutie van onderaf moet komen, waar heeft Rutte dan gezeten met zijn hoofd?

Wat ik jongeren adviseer? Organiseer je meer, weet de juiste paden te vinden, ook bij de gemeente. Schrijf brieven, uit je frustratie. Ik merk dat er veel angst is om die te uiten, maar ook wantrouwen richting de politiek. Desondanks is het belangrijk jezelf te organiseren. Laat je stem horen, die doet er wel degelijk toe.”

PHOTO-2020-05-25-18-53-01JJ.jpg

Soraya (16) VMBO 4- Amsterdam-Oost

“De wereld kan niet terug naar het oude normaal. Daarvoor is er teveel gebeurd. Ik ben een groene moslim en zie Nederland graag groener worden. Rutte kan daarbij helpen met meer zonnepanelen enzo. We moeten ook minder vliegen want dat is slecht voor het milieu. Door al dat vliegen heeft corona zich zo snel over de wereld verspreid.
Gezonder eten, met minder vlees, en niet van de bio-industrie vind ik ook belangrijk in het nieuwe normaal. Ik at al minder vlees maar corona heeft dat wel versterkt. Met zo’n heftige ziekte denk je: als ik gezonder eet, maak ik mijn immuunsysteem sterker.
Toen het eindexamen niet doorging, was ik ineens vrij. Het baantje waar ik op solliciteerde ging niet door. Dus elke dag netflixen, facetimen met vriendinnen. Ik ben geslaagd maar een feest komt er niet. Dat vind ik niet zo erg. Een diploma-uitreiking was leuk geweest.
Volgend jaar ga ik voedingsleer doen op het MBO. Ik zou willen dat jongeren niet hoeven lenen voor hun studie. Ik wil graag nog naar het HBO en misschien zelfs studeren. Dan moet je zoveel lenen en werken als je geen rijke ouders hebt. Dan kom je helemaal niet toe aan bewust leven.”

20200426_164423.jpg

Evelin Mohammad (11 jaar) IJdoornschool – Amsterdam Noord

Ik ken Rutte van de televisie als hij over de coronamaatregelen praatte. Ik heb nooit nagedacht over wat er beter kan. Misschien dat de bus gratis kan voor kinderen, want die is duur.
Dat thuiszitten werd wel saai na een tijdje. Ik miste mijn vriendinnen. En het was zo vol in huis. We hebben maar twee slaapkamers met zijn zessen. Gelukkig hebben we een huisje in de tuin. Daar heb ik een studiekamer van gemaakt om mijn huiswerk te doen.
Van school konden we twee laptops lenen. Als ik klaar ben met mijn schoolwerk dan kunnen de kleintjes die gebruiken voor hun hun werkjes. Gelukkig mag ik nu paar dagen per week naar school. Er zijn wel veel nieuwe regels op school. Die vergeet ik soms. Ik hoop dat ze snel een medicijn vinden.
Ik ben geboren in Aleppo in Syrië. Daar is het oorlog, er is Corona en ze hebben niets te eten. Mijn opa’s en oma’s wonen daar nog. We maken ons zorgen om ze.
Kan Rutte niets doen voor de vluchtelingen die vast zitten in kampen in Griekenland? Die zie ik vaak op het jeugdjournaal. Kan Nederland niet helpen dat die mensen ook een huis krijgen?
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in