Vrouwen met een missie
In alle stadsdelen maken tal van vrouwen het verschil. Vrouwen zetten zich in voor kwetsbare buurtbewoners, voeren actie voor een hoger minimumloon of zetten zich in voor gratis maandverband. Zes vrouwen vertellen wat hen drijft en wat Internationale Vrouwendag 8 maart voor hen betekent.
Marthe de Win (31)
Marthe de Win is oprichter van de feministische beweging en actiegroep De Bovengrondse. “Vanuit mijn studie antropologie ben ik mij gaan interesseren voor gendergelijkheid. Nederland is een rechtsstaat waarin iedereen gelijk zou moeten zijn, maar dat is in praktijk niet het geval. De overheid houdt bij het maken van beleid vaak te weinig rekening met de uitwerking hiervan op verschillende groepen, zoals vrouwen, mensen van kleur of met een beperking. Veel Nederlanders beseffen niet dat achterstelling komt door de manier waarop we instituties hebben georganiseerd. Het gevolg is bijvoorbeeld dat vrouwen anderhalf keer zoveel zorgtaken doen dan mannen en dat de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk is. Die blinde vlekken in beleid komen doordat bepaalde groepen ondervertegenwoordigd zijn in de top van de overheid, het bedrijfsleven en de media.”
De Bovengrondse liet van zich horen in 2018 met een straatnamenactie. “We ontdekten dat 88 procent van de straatnamen die zijn vernoemd naar een persoon een man is. We hebben straatnaamborden toegevoegd met namen van bijzondere vrouwen.” En in 2019 hield De Bovengrondse een inzamelingsactie met veel aandacht in de media voor menstruatie-armoede (geen geld voor maandverband). “We spraken vrouwen die bij gebrek aan maandverband en tampons hun toevlucht namen tot wc-papier, kranten en vodden.”
Marthe vindt 8 maart een belangrijke dag. “Een mooi moment om het niet-man zijn te vieren in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door mannen. Het is een belangrijke dag om aandacht voor gendergelijkheid te vragen.”