Tekst en beeld Puck Kerkhoven
Vorige keer, toen ik over de Spaanse tortilla schreef, beloofde ik dat ik zou terugkomen op de Mexicaanse pannenkoekenvariant. Belofte maakt schuld, dus hierbij. Mijn vertrekpunt is een restje Bolognese gehaktsaus die hier door de pastaschotel gaat. Ik maak die altijd in flinke hoeveelheden, als het (half-om-half)gehakt zeer in de aanbieding is. Je kunt het makkelijk invriezen. Maar heb je geen groot vriesvak, dan bewaar je het kliekje gewoon in een bakje in de koelkast en maak je er de volgende dag deze Mexicaanse tortilla’s mee. Heel handig en snel, het meeste werk is immers al gedaan. De vegetarische variant maak je met veel groenten, avocado en blokjes belegen kaas. Let op, saus goed hoog op smaak brengen.
Er zijn grote en kleine tortilla’s op de markt, in de mais- en tarwevariant. Ik kies voor de kleine maistortilla’s. Heb je er een paar over? Een open pak kan je nog 3 dagen bewaren in de koelkast. Snij ze bijvoorbeeld in driehoekjes, bestrijk met olie, bestrooi met zout en cayennepeper en bak je eigen nacho chips in 10 minuten in een oven van 180 graden. Lekker met zelfgemaakte guacamole (avocadodip)
RECEPT
Mexicaanse tortilla’s
Voor 4 personen
• kleine maistortilla’s
• gram tomaten-gehaktsaus (of 400 gram chili con carne)
• klein blikje mais
• lente-ui in dunne ringen
• rode paprika, in smalle reepjes
• gram geraspte kaas, belegen
• blik tomatenblokjes (of 3 verse tomaten)
• eetlepels crème fraîche
• takjes verse koriander
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met olie. Laat de mais uitlekken in een zeef.
Leg de tortilla’s of wraps als een stapel in de magnetron en verwarm ze 10 seconden op de hoogste stand (of doe dit op een bord, boven een pan met stomend water). Daar worden ze soepel van.
Leg een flinke schep saus aan één kant van de tortilla’s, verdeel de mais, lente-ui en paprika reepjes erover met een lepeltje crème fraîche. Rol de tortilla’s op en leg ze naast elkaar in de ovenschaal, met de naad naar beneden. Bestrooi met geraspte kaas. Schep de tomatenstukjes eromheen. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de tortilla’s in circa 20 minuten, tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt. Verdeel de rest van de crème fraîche over de tortilla’s en garneer met takjes verse koriander.
Tip:
Met een rood pepertje of groene jalapeno peper maak je ze extra temperamentvol en heet.
Tip: Een kliekje chili con carne leent zich ook uitstekend om deze tortilla’s mee te vullen. Hier kun je de mais weglaten, want er zitten al bonen in.