Uitzicht van dichtbij is een kleine en droogkomische hulde aan huisje-boompje-beestje. Het is het debuut van Megan van Kessel.

Megan van Kessel (1989) is naast schrijver fulltime moeder. Ze groeide op in Zuid-Limburg en Wallonië, en kwam in Amsterdam terecht toen ze werd aangenomen op de Gerrit Rietveld Academie. Vorig maand verscheen haar debuutroman Uitzicht van dichtbij.

In de media liet ze weten dat ze er ‘bijna honderd jaar’ over heeft gedaan. “Dat is overdreven, maar ik heb er lang mee gesukkeld. Toen ik moeder werd, ging het schrijven beter. Er was minder tijd om pretentieus te doen. Ik dacht: ik sta onderaan de ladder en wie zit er nu op mijn boek te wachten?”

In het tragikomische Uitzicht van dichtbij verhuist Maggie met partner Alfons naar een dorpje buiten Amsterdam. “Daar valt niet zoveel te beleven en mijn hoofdpersoon voelt zich eenzaam en opgesloten. Ze ziet enkel schuttingen en in de tuin wil niets groeien. Hun huis staat per ongeluk op iemands privéterrein. Het enige wat ze ziet, is het uitzicht van dichtbij. In grote lijnen gaat het over iemand die worstelt met de wens uitzonderlijk en bijzonder te zijn door zich af wil zetten tegen het burgerlijk bestaan. Maar ze ontdekt dat dat verlangen cliché is en dat er veel schoonheid zit in dat burgerlijke huisje-boompje-beestje. Terwijl zij zich ermee verzoent, kiest haar narcistische vader ervoor bijzonder en uitzonderlijk te zijn, maar eindigt hij verbitterd en alleen.”

In Amsterdam kreeg Megan met dezelfde levensvragen te maken. “Op de Rietveld word je gekweekt tot iemand die uniek en helemaal zichzelf wil zijn, maar als je vijf jaar verder bent, vraag je je af of je daar nog wel constant mee bezig wilt zijn.”

Ontevreden kind

Net als personage Maggie woonde Megan enige tijd in een dorpje onder de rook van Amsterdam. “Mensen waren er onaardig en niemand maakte een praatje met elkaar. Ik wil het niet allemaal over één kam scheren, maar voor mij was de combi moeder worden en naar een dorp verhuizen geen groot succes. Het heeft wel tot dit boek geleid. In de tragiek van het leven schuilt veel humor.”

Voor haar roman putte zij deels uit eigen ervaringen. “In de huidige maatschappij wordt de vaderrol serieuzer genomen. Ik heb best een waardeloze vader gehad. Toen ik moeder werd, kwam een kantelpunt: ik kon het ook zien vanuit de ouderrol en niet enkel uit die van het ontevreden kind.”

Toen Megan voor haar studie naar Amsterdam verhuisde, beleefde ze een kleine cultuurschok. “Het was heftig, na zes jaar op zo’n gedisciplineerde school. In België zijn ze streng. Je moet er in de rij staan, tegen iedereen ‘u’ zeggen en mag enkel donkere kleren dragen. Geen geverfd haar of piercings. Als je rookt op het schoolplein word je van school gestuurd. Op de Rietveld begon je je dag met koffie en een joint. Daarna ging je om twaalf uur aan de wijn.

Inmiddels woont ze weer in Amsterdam en is ze bezig met haar tweede roman. “Ik begon eraan toen ik hoogzwanger was van de tweede, vlak nadat mijn vader was overleden. Het was vreemd te dealen met de dood terwijl je nieuw leven maakt. Je wilt er niet mee bezig zijn. Een gekke gewaarwording. Dat mijn vader mijn boek nooit heeft gelezen, vind ik jammer.”

Megan van Kessel – Uitzicht van dichtbij Nijgh & Van Ditmar – €22,50

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in