Vrouwen met een missie
In alle stadsdelen maken tal van vrouwen het verschil. Vrouwen zetten zich in voor kwetsbare buurtbewoners, voeren actie voor een hoger minimumloon of zetten zich in voor gratis maandverband. Zes vrouwen vertellen wat hen drijft en wat Internationale Vrouwendag 8 maart voor hen betekent.
Khadija Tahiri-Hyati (52)
Khadija Tahiri-Hyati is leiddinggevende in de schoonmaak en actief als kaderlid bij FNV. Ze is ook één van de gezichten van Voor14, de beweging die strijdt voor een minimumloon van €14,- per uur. “Mijn missie is een socialer Nederland: dat mensen kunnen leven en niet moeten óverleven! Uit onderzoek blijkt dat 14 euro per uur het minimum is om van rond te komen in ons land. Nu is het minimumloon slechts €9,72 bij een 40-urige werkweek. Dat betekent extra geld lenen om rond te kunnen komen waardoor je meer schulden maakt, of meer uren maken waardoor je je kinderen bijna niet ziet.”
Khadija heeft het vaak gezien in de schoonmaak. “Als je dit werk als kostwinner moet doen, dan moet je meer dan 40 uur per week werken. Ik wilde iets hiertegen doen, dus ben actief geworden bij FNV. Nu vecht ik tegen onrecht. Het is gek om te zeggen dat er armoede is in Nederland. Een paar jaar terug werd er niet eens over gepraat. Nu wel gelukkig, maar we zijn er nog lang niet.” Als het om gelijke kansen voor vrouwen gaat, komt Nederland er slechter af in vergelijking met andere landen, volgens Khadija.
“Ik heb me aangesloten bij Platform Wereldvrouwen, een organisatie die strijdt tegen vrouwen-onrecht wereldwijd. Nederland is één van de weinige westerse landen waar vrouwen een lager salaris dan mannen krijgen. Iedereen roept dat er meer vrouwen aan de top moeten, maar zorg er eerst voor dat vrouwen gelijk worden beloond. De politiek moet zich hard maken voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Verder verdient Internationale Vrouwendag meer aandacht in Nederland. Wist je dat 8 maart in sommige landen een vrije dag is?”