@ George Maas/Fotonova

Stichting Het Koffiehuis op de Haarlemmerstraat helpt daklozen en ongedocumenteerden. Ploegleider Ronald: “We zijn een lifeline, het is aan jou of je hem grijpt.”

Veel mensen kennen het adres op de Haarlemmerstraat 146 nog als Het Koffiehuis van de Volksbond, dat decennialang een veilige haven bood aan zijn bezoekers. Tegenwoordig is Het Koffiehuis een stichting die draait op vrijwilligers. Anders dan de naam doet vermoeden, is het geen pleisterplaats om koffie te drinken. Het Koffiehuis verwijst bezoekers naar instanties om aan documenten te komen, een bankrekening te openen of voor medische zorg. En via de vele activiteiten biedt het een opstapje naar participatie.

“Daklozen komen dag in dag uit hier, soms al jaren”, vertelt directeur Roel Piera. “Wij zoeken aanknopingspunten om hen weer naar de samenleving te leiden. We helpen de stad schoonmaken, bedenken groenprojecten en ontwikkelen die. Daarna verkopen we ze aan de stad. Veel ondernemers vragen of we komen helpen. Dat zijn betaalde opdrachten.”

Zwerfvuil

De jongens van Het Koffiehuis vegen bijvoorbeeld de zijstraten in de binnenstad. De reinigingsdienst stelt schoonmaakspullen ter beschikking. “Zo’n honderd vuilniszakken aan zwerfvuil worden dagelijks weg geprikt”, zegt Piera. “Zinvol werk. Die jongens zijn trots op wat ze doen en worden herkend en gewaardeerd door buurtbewoners en ondernemers.

Ronald komt al zes jaar bij Het Koffiehuis. In die tijd is hij opgeklommen tot ploegleider. Ploegleiders zorgen ervoor dat alles soepel loopt. “Als dakloze kun je hier wat bijverdienen. Als je voor ons werkt, kun je ontbijt krijgen en een warme lunch, kleding of een ticket voor het badhuis. Je bent altijd welkom om mee te werken. Als je wilt, kun je hier zes dagen per week bezig zijn.”

Het Koffiehuis bedruipt zichzelf en wordt grotendeels gerund door de deelnemers en andere vrijwilligers. De tweedehands Kledingwinkel ernaast bestaat even lang als Het Koffiehuis. De kleding wordt gedoneerd door allerlei mensen en verkocht voor lage prijzen. Met het verdiende geld wordt onder meer de huur betaald.

Antikraak

“We werken samen om iemand uit het dakloze bestaan te krijgen. Want hoe lang houd je overdag het werk in de groenvoorziening vol als je op straat slaapt?” stelt Ronald. Piera vult aan: “Van de 35 daklozen die bij ons werken, leven er twintig op straat. Elf mensen huisvesten wij. Voor hen huren we kamers of antikraakwoninkjes. Die worden ons gegund door de kerk of door particulieren die ons willen helpen. Dat biedt mensen de kans om hun leven weer op te pakken.”

Meer informatie: koffiehuis.amsterdam.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in