Het gemeenteraadslid: Sylvana Simons (BIJ1)

0
1708

MUG Magazine laat regelmatig een Amsterdams gemeenteraadslid aan het woord over sociale thema’s als werk, inkomen, armoede, schulden en de tweedeling in de stad.

“Zorg voor groepen die vaak worden vergeten.” Dat zegt Sylvana Simons. Zij is sinds 2018 raadslid (BIJ1) van de Gemeenteraad Amsterdam. Ze heeft als aandachtsgebied onder meer Werk, Inkomen en Armoede, zeg maar het terrein van wethouders Groot Wassink en Moorman. “Ik kom vooral op voor groepen die vaak worden vergeten.” We spreken haar in de week dat in de USA massale protesten klinken naar aanleiding van de moord op George Floyd door een blanke politieman. Die gebeurtenissen waren voor haar aanleiding tot een vlammend betoog in Het Parool, onder de kop “Opstand is de taal van de ongehoorden, luister naar hen.” Die houding heeft Simons ook in de gemeenteraad als het gaat over de vergeten burgers van Amsterdam.

Vergeten groepen

Beleidsmakers vergeten sommige groepen Amsterdammers nogal eens, zegt Simons. Zij noemt als recent voorbeeld de dak- en thuislozen. “Aan het begin van de corona-crisis kregen alle Amsterdammers het verzoek om zo veel mogelijk thuis te blijven. Maar voor dak- en thuislozen is dat onbegonnen werk. Er was over deze groep gewoonweg nog niet nagedacht.” Later kwam alsnog een oplossing voor dit vraagstuk, maar de problematiek van de dak- en thuislozen had eerst geen enkele prioriteit. Simons benadrukt overigens dat ze vindt dat de wethouders Groot Wassink en Moorman goede bedoelingen hebben. “Met name in het dossier ‘armoede’ worden goede stappen gezet”, aldus Simons. “Maar we blijven uitermate kritisch, en dat moet ook als oppositie.” Over het onderwijsbeleid van wethouder Moorman is Simons zeer te spreken. “Ik ben blij met deze wethouder.”

Bijstand

Ook te spreken is Simons over het beleid van het college over bijverdienen in de bijstand en het niet hoeven terug betalen van bijstand bij fouten van de gemeente. Eerst dat bijverdienen. “Uit de cijfers blijkt dat het goed is voor de uitstroom naar werk als mensen in de bijstand de kans krijgen om wat bij te verdienen.” Een tweede voorbeeld is het recente beleid van het college om te veel uitgekeerde bijstand niet terug te vorderen als er aantoonbaar door ambtenaren fouten zijn gemaakt. “Dat is met mijn hartelijke instemming doorgevoerd door wethouder Groot Wassink, maar de rechtse partijen stonden op hun achterste benen.” Ook positief noemt Simons de aanpak van schulden bij jongeren: voor jongeren die meewerken aan het oplossen van hun schuld zijn er positieve financiële prikkels. “Ook deze aanpak was tegen het zere been van rechts.”

Raadslid en partijleider

Sylvana Simons (1971) is geboren in Paramaribo, maar ging al op zeer jonge leeftijd met haar ouders naar Nederland. Vanaf 1995 werkte ze in de tv- en radiowereld. In 2016 ging ze de politiek in, eerst bij DENK, later met partij BIJ1 bij de raadsverkiezingen in Amsterdam, met één zetel na de verkiezingen in 2018. Met deze partij wil ze als lijsttrekker meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. Simons wil vooral bevorderen dat burgers échte inspraak krijgen. “Dat vraagt nog een flinke cultuurverandering, niet alleen bij de overheid, ook bij burgers.”

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in