Stella is als ZZP-er bijna verdwaald in het doolhof dat Bijstand voor Zelfstandigen (BBZ)’ heet. Ondanks goedkeuring van haar aanpak voor een boek door wethouder Moorman (PvdA, Armoede) moest ze toch alle zeilen bijzetten om de bureaucratie in Amsterdam de baas te worden.
Wat was er aan de hand? Stella de Swart (57) wilde zo snel mogelijk de bijstand uit en dacht dat het schrijven (en daarna uitgeven) van een boek daarbij kon helpen. ‘Armoede krijg je gratis’, dat werd de titel. Na het opstellen van een ‘businessplan’ mocht ze drie jaar lang proberen als ZZP-er weer op eigen benen te gaan staan en belandde aldus in de BBZ, oftewel de bijstand voor zelfstandigen. Om haar boek te kunnen maken wilde ze via ‘crowd funding’ startgeld binnenhalen. Dat werd niet toegestaan door de klantmanager. Teneinde raad werd de Ombudsman ingeschakeld en toen gaven wethouder Moorman en haar hoogste ambtenaar alsnog hun akkoord. ‘Reserveer maar vast 50 boeken voor mij’, aldus deze ambtenaar. Stella wist 8.900 euro bij elkaar te sprokkelen.
Geen kwijtschelding
Die 8.900 euro stond nog niet op haar rekening, of de Amsterdamse Belastingdienst stond al bij haar op de stoep: Stella moest 780 euro belastinggeld terugbetalen, want met de ontvangst van die 8.900 euro voldeed ze niet meer aan de voorwaarden van kwijtschelding van gemeentelijke belasting. Na tussenkomst van weer de Ombudsman werd deze rekening ‘opgeschort’. Stella nam weer contact met wethouder Moorman en de hoogste ambtenaar. Met als uitkomst dat Stella zelf formeel bezwaar moest maken en met al haar financiële gegevens naar Amsterdam Zuidoost moest om het allemaal nog een keer uit te leggen. En dat ondanks het feit van zowel Moorman als haar hoogste ambtenaar toestemming hadden gegeven voor de ‘crowdfunding’. ‘We gaan het uitzoeken’ was het laatste wat Stella kreeg te horen van de ambtenaar van de belastingdienst. We zijn nu een jaar verder en Stella weet nog steeds niet waar ze aan toe is.
Wat het meest opvalt in deze lijdensweg met inmiddels opgeteld zes verschillende ambtenaren en tot twee keer toe wethouder Moorman en haar hoogste ambtenaar is het grote verschil in dienstverlening door de gemeente, aldus Stella. ‘De ene ambtenaar bekijkt welwillend hoe ik geholpen kan worden en de andere ambtenaar gaat uit van fraude en behandelt mij ook als zodanig.’
Reactie Moorman
De woordvoerder van Moorman bevestigt dat crowdfunding was toegestaan. ‘De gemeente ondersteunt iedereen die vanuit een uitkering aan het werk wil gaan en we passen daarbij ook maatwerk toe. Daarom heeft de gemeente het in dit geval mogelijk gemaakt om met behoud van uitkering een ‘crowdfunding’ te organiseren en deze afspraak is ook nagekomen.’ Maar de gemeente gaat niet in op de problemen met de Belastingdienst. ‘We betreuren het dat mevrouw de Swart dit anders heeft ervaren en zijn ten alle tijd bereid om met haar in gesprek te gaan om onze keuzes toe te lichten.’