Stress? Gemeente biedt hulp met actieplan

AMSTERDAM De gemeente pakt met een actieplan stress onder bewoners aan.

0
583

Te veel Amsterdammers hebben last van stress en sombere gevoelens. Met een actieplan hoopt het stadsbestuur daar iets aan te kunnen doen.

41 Procent van de volwassen Amsterdammers en 44 procent van de Amsterdamse jongvolwassenen kampt met matige mentale problemen. Dan kan het gaan om  slapeloosheid, stress of depressieve gevoelens. Dat blijkt uit de meest recente gezondheidsmonitor (2016). De corona-crisis raakt iedereen in meer of mindere mate, aldus recent onderzoek van het Trimbos-instituut. Simone Kukenheim, wethouder Zorg, legt uit welke gevolgen de crisis heeft.  ‘Mensen zijn angstig over hun gezondheid en die van hun naasten, ouderen en studenten voelen zich eenzaam of verloren, ondernemers maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf.’ Om mensen te ondersteunen, heeft de gemeente een actieplan gemaakt: Amsterdam Mentaal Gezond.

Amsterdammers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, kunnen direct gebruikmaken van het gratis, preventieve aanbod van zorgaanbieders via de website www.corona.thriveamsterdam.nl. De website biedt laagdrempelige tips om er gelijk mee aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er bijeenkomsten, zowel online als fysiek. Daarbij staan persoonlijke verhalen van Amsterdammers centraal.
Het plan om de mentale gezondheid van Amsterdammers te versterken, richt zich op àlle Amsterdammers. Iedereen kan te maken krijgen met mentale klachten, maar er is ook extra aandacht voor jongeren, Amsterdammers met een migratieachtergrond, werkgevers en ondernemers.
Om de mentale weerbaarheid van jongeren te versterken, komen er de komende tijd vijf extra locaties. Daar kunnen jongeren laagdrempelig, anoniem en gratis terecht voor een gesprek. Jongerenwerkers voeren die gesprekken. Zij hebben een soort EHBO-training gevolgd om te leren hoe ze om moeten gaan met psychische problemen.
Daarnaast krijgen decanen in het middelbaar en hoger onderwijs training hoe ze met scholieren en studenten gesprekken kunnen voeren over mentale gezondheid.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in