De gemeente Amsterdam trekt 1,2 miljoen euro extra uit voor vroegtijdige schuldhulp, om ergere problemen te voorkomen. Het gaat om hulp aan Amsterdammers die door de corona-crisis in de schulden zijn geraakt.
Schuldhulpverleners bezoeken Amsterdammers met betalingsachterstanden en helpen hen er weer bovenop te komen. Daarmee worden problematische schulden voorkomen. De gemeente Amsterdam heeft geleerd van de vorige economische crisis, toen mensen zich vaak te laat meldden bij de schuldhulpverlening. Op die manier wil men voorkomen dat mensen bijvoorbeeld hun huis uit worden gezet, of door alle stress de weg kwijtraken.
De aanpak om schulden al in een vroeg stadium op te sporen, heeft zijn vruchten al afgeworpen. Het aantal huisuitzettingen door huurschulden is al flink afgenomen. De gemiddelde schuld ligt in Amsterdam al jaren rond de € 26.000,-. Landelijk ligt dat gemiddelde op € 39.000,-, zo blijkt uit cijfers van 2019.
Met het extra geld kan de aanpak op een aantal punten verbeteren. Woningcorporaties gaan huurders met één maand achterstand aanmelden bij de schuldhulpverlening (was twee maanden) en zorgverzekeraars gaan voortaan mensen niet met drie, maar al met twee maanden doorverwijzen naar schuldhulp.
De hulp gaat door totdat de bewoner is bereikt of totdat een regeling is getroffen. In alle gevallen proberen schuldhulpverleners tot maatwerk te komen. Dat kan betekenen: uitstel van betaling, versoepeling van betalingsregelingen, geen incassokosten of het voorkomen van gerechtelijke procedures.
Wie hulp zoekt bij geldproblemen of schulden, kan hier terecht.