Gemeente Amsterdam onder druk door coronacrisis

0
717
@ Fred van der Zee

AMSTERDAM – De wethouders Groot Wassink en Moorman maken zich zorgen over de hoeveelheid extra werk bij de gemeente Amsterdam als gevolg van alle coronamaatregelen. “De ambtelijke organisatie staat onder zware druk.”

Wethouder Marjolein Moorman (PvdA) van Armoedebestrijding sprak zelfs van een ‘crisis’. “Het is bijna niet meer te doen”. Rutger Groot Wassink (GroenLinks) van Sociale Zaken was ook heel duidelijk. “De ambtelijke organisatie staat onder zware druk.” De uitvoering van de Tozo-regelingen voor zzp-ers is de belangrijkste oorzaak van de grote drukte volgens Groot Wassink. Beide wethouders kwamen met deze opmerkingen tijdens de raadscommissievergadering Werk, Inkomen en Onderwijs (WIO) op 27 januari.

Toeslagenaffaire

De twee wethouders hebben veel op hun bordje, zo bleek tijdens de vergadering van de commissie WIO. Met als actueel onderwerp de kindertoeslagenaffaire, terwijl dat niet eens een zaak is van de gemeente maar van de Belastingdienst. Amsterdam telt vermoedelijk 1.671 slachtoffers van de kindertoeslagenaffaire. Moorman staat te springen om ze te helpen, maar dan moeten de namen van gedupeerden wel bekend zijn bij de gemeente. Maar zelfs dan zijn we er nog lang niet, zegt Moorman. “Om deze mensen te helpen is een totaal-aanpak nodig, zonder dat kunnen we geen gemeentelijke schulden kwijtschelden.” Van slechts 31 slachtoffers is de naam bij de gemeente bekend.

Hulp voor zzp-ers

In de commissie WIO is ook gesproken over hulp aan 10.000 zzp-ers die gebruik maken van de Tozo-regeling. Dat staat beschreven in het Actieplan Veerkracht ter ondersteuning Amsterdams zelfstandigen getroffen door de coronacrisis. Het plan wordt door alle fracties omarmt, met twee belangrijke kanttekeningen. Raadslid Martens (VVD): “Er moet onderscheid komen in de aanpak tussen echte zzp-ers en zzp-ers die min of meer gedwongen zijn tot zzp-er.” De eerste groep noemde ze ‘echte ondernemers’ en de tweede groep is vooral gebaat bij het zoeken naar een betaalde baan.

Commissie WIO

Andere punten op de agenda van de commissie WIO waren het Experiment met de Bijstand (€215,- per maand premie bijverdienen bij parttime werken), de toekomst van leer- en werkbedrijf Pantar en een humaner bijstandsbeleid: raadslid Khan (DENK) wil een verhoging van de vrijlating in de bijstand naar €2.400,- per jaar en de opheffing van het Meldpunt Bijstandsfraude. Wethouder Groot Wassink ziet dat niet zitten. Wordt vervolgd in de gemeenteraad van begin maart.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in