‘Geen bezuiniging‘ op armoede-regelingen

AMSTERDAM De gemeente heeft de uitbreiding van de armoede-regelingen voor inkomens tot 130 procent van het sociaal minimum opgeschort.

0
822

De toegang tot armoede-regelingen blijft beperkt voor inkomens tot 120 procent van sociaal minimum. De uitbreiding tot 130 procent is uitgesteld. Ook komt er een Regionaal Werkcentrum om vraag en aanbod van werk beter op elkaar af te stemmen.

In de gemeenteraad klonk woensdagmorgen 6 mei kritiek op het besluit van het college om de voorgenomen verruiming van de armoedegrens van 120 naar 130 procent van het sociaal minimum vooralsnog niet door te voeren. Raadslid Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie) noemde dat besluit een ‘bezuiniging’. Maar van een bezuiniging is geen sprake, beweerde wethouder Moorman (PvdA, Armoede). “Het beschikbare budget blijft gelijk.” Toch is zij beducht voor de gevolgen van de corona-crisis voor het ‘vrij ruime budget’ van armoede-regelingen van Amsterdam. En garanties dat er in de toekomst geen bezuinigingen volgen, kon ze niet geven. “Er zijn geen heilige huisjes.”

Moorman verwacht een flinke toename van het aantal mensen in armoede. Dus zal een groter aantal huishoudens een beroep gaan doen op de bijna dertig armoede-regelingen van Amsterdam. Ook voor de schuldhulpverlening verwacht de gemeente een stijging. Het budget voor de armoede-regelingen bedraagt meer dan 100 miljoen euro.

Regionaal Werkcentrum

De regio Groot-Amsterdam wordt economisch hard geraakt door de corona-crisis, aldus wethouder Groot Wassink (GroenLinks, Werk) in een persbericht. “Veel mensen zijn zonder werk komen te zitten, sectoren als de horeca en het toerisme liggen nagenoeg stil. Maar er zijn ook sectoren zoals de zorg, logistiek, distributie en supermarkten die juist staan te springen om mensen. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, wordt een Regionaal Werkcentrum opgericht.” In de gemeenteraad van 6 mei gaf wethouder Groot Wassink (GroenLinks, Werk) een toelichting op deze aanpak. “Het gaat in dit initiatief om mensen te helpen van werk naar werk.” In het persbericht zei de wethouder ook nog dat “de arbeidsmarktproblemen ongekend zijn en dat vraagt om een ongekende samenwerking. Mensen zitten zonder inkomen, we zien een golf aan aanvragen voor de ww, bijstand en steunmaatregelen van de overheid en er is een grote groep zoals flexwerkers die tussen wal en schip valt. De beste oplossing is om mensen waar mogelijk aan het werk te houden. Als het niet in hun huidige werk of sector kan, dan in een sector waar wel werk is.”

Online vergaderen

Woensdagmorgen 6 mei vergaderde de raadsommissie Werk Inkomen en Onderwijs (WIO) helemaal online. Met alle raadsleden en wethouder Groot Wassink vanuit huis en alleen de voorzitter en wethouder Moorman in een verder lege raadszaal. Het duurde even voordat iedereen goed was aangesloten. Een raadslid van GroenLinks was aanvankelijk alleen horizontaal in beeld. Maar verder verliep het goed. En interrupties konden kenbaar worden gemaakt via een chat.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in