VERKIEZINGEN
Vakbond FNV pleit al jaren voor een hoger minimumloon. Maar wat vinden de landelijke politieke partijen en de werkgevers? MUG Magazine zoekt het uit met het oog op de verkiezingen op 17 maart.
Vakbond FNV voert al geruime tijd actie om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur met als argument dat ‘mensen met een minimumloon de afgelopen jaren 20 procent aan koopkracht hebben ingeleverd’. Maar daar blijft het niet bij, aldus de vakbond. ‘Ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW zal hierdoor stijgen, omdat die gekoppeld is aan de hoogte van het minimumloon. Daardoor gaan alle 1,3 miljoen Nederlanders die nu in armoede leven erop vooruit.’ Het hogere minimumloon van 14 euro per uur moet ingaan op 1 januari 2022, aldus FNV. Op dit moment is het minimumloon 1684.80 euro per maand, oftewel 10.80 euro bij een 36-urige werkweek.
‘Links’ volgt FNV deels
Alle politieke partijen zijn voorstander van een hoger minimumloon, maar met onderlinge verschillen over de timing en de hoogte. Niet één partij is het eens met FNV om deze verhoging naar 14 euro al in 2022 in te voeren. SP, GroenLinks en PvdA willen zo’n verhoging van het minimumloon ’stapsgewijs’ in vier jaar doorvoeren, met een koppeling voor de uitkeringen, zoals de bijstand en de AOW. Bij D66 gaat het minimumloon omhoog met ‘tenminste’ tien procent, en mogelijk zelfs 20 procent ‘als het effect op de werkgelegenheid het toelaat’. Maar 14 euro zit er niet in bij D66.
CDA, VVD, PVV en CU
Bij het CDA ontbreken concrete getallen. Maar het moet wel beter. ‘We kunnen dat bereiken door gerichte lastenverlichting, een verhoging van het minimumloon of een combinatie van ingrepen.’ Ook de VVD noemt geen getallen. ‘Een hoger minimumloon, zodat werken ook voor de lagere inkomens meer loont.’ De PVV is erg kort van stof: ‘Verhoging minimumloon.’ Bij de ChristenUnie gaat het loon bij een 36-urige werkweek met tien procent omhoog en voor mensen met een 40-urige werkweek stijgt het minimumloon met 21 procent.
Werkgevers VNO/NCW
Bij de werkgevers van VNO/NCW en MKB Nederland is een hoger minimumloon alleen denkbaar ‘mits dit geen opdrijvend effect heeft op het totale loongebouw en de loonkosten’. Ook hangt een hoger minimumloon samen met de manier waarop de toeslagen worden afgebouwd, aldus VNO/NCW.