De prijsuitreiking was op 16 februari in het Internationaal Theater in Amsterdam. Floris en Gene ontvingen hun beker uit handen van burgemeester Femke Halsema. Hun foto komt te hangen in het Amsterdams Museum.
Amsterdammertje van het jaar bestaat sinds 2012. Het is een initiatief van Stichting Stadmakertjes. Deze stichting heeft als doel actief en ondernemend burgerschap te stimuleren onder kinderen en jongeren.
Jonge Amsterdammers kunnen ieder jaar hun activiteit inzenden. Een jury kiest hieruit tien finalisten. Zij letten hierbij op een aantal punten. Is het initiatief echt van de jongeren zelf? Is het origineel? Is het eenmalig of duurzaam? En vooral: kan het anderen inspireren?
Dansen
Er zijn twee categoriën: 8 t/m 13 jaar en 14 t/m 18 jaar. Gene won in de eerste categorie. Hij zet zich in voor oudere buurtbewoners, voor wie hij leuke dingen doet, zoals dansen. Gene heeft hiermee een duidelijke boodschap: ga meer met je buren praten.
Floris zet zich in tegen kinderarmoede. Hij startte hiervoor de site kinderarmoede.nl. “Amsterdam is een rijke stad”, zegt hij. “Tegelijk leven ruim 27.000 kinderen in armoede. Dat betekent één op de vier Amsterdamse kinderen. Ik vind dat schandalig en ik wil er iets aan doen.”
Kinderarmoede
Kinderarmoede.nl helpt ouders en kinderen die in armoede leven. Ouders krijgen trainingen en workshops waarin ze leren uit de armoede te komen of hier beter mee om te gaan. Kinderen krijgen een time-out uit hun armoede met een leuk dagje. Ook kunnen zij trainingen krijgen om beter om te gaan met de negatieve effecten van armoede op hun leven.
Floris liet zich voor zijn initiatief inspireren door zijn eigen ervaringen thuis: “Ik kom uit een eenoudergezin. Wij hadden niet veel te besteden thuis. Toch heb ik altijd een gevoel van rijkdom gehad. Mijn moeder heeft mij altijd geaccepteerd zoals ik ben en mij gestimuleerd mijn eigen weg te volgen. Ze leerde mij om te gaan met onze financiële situatie zoals die was.”
Op dit moment doet Floris het VWO. Hij wil zich blijven inzetten om armoede te bestrijden. “Ik ben nu een methode voor kinderen aan het ontwikkelen, waarmee zij leren omgaan met armoede. Wat ik precies wil gaan doen later, weet ik nog niet. Maar ik zou graag een positie willen bereiken waarin ik echt het verschil kan maken in de strijd tegen armoede. Bijvoorbeeld als diplomaat of politicus.”
Kinderarmoede.nl kan donaties van particulieren en bedrijven goed gebruiken. Kijk op de site voor meer informatie.