Amsterdamse gezinnen met hardnekkige armoedeproblemen, waaronder schulden, zijn beter geholpen als er niet alleen een sociaal werker bij hen langskomt, maar ook een ervaringsdeskundige. Dit blijkt uit de pilot Van Overleven naar Leven (VONL) van maatschappelijke dienstverlener SEZO. Aanleiding waren de zorgen die in 2017 leefden binnen stadsdeel Nieuw-West over een aantal huishoudens, vooral in Geuzenveld.
Zo’n negentig gezinnen deden mee aan de pilot. Een tweetal bestaande uit een ervaringsdeskundige en een sociaal werker ging bij de mensen langs. Zij stonden de gezinnen op een vriendschappelijke manier bij, bouwden een vertrouwensrelatie met ze op en hielden contact zolang als het nodig was. Inmiddels hebben de gezinnen weer grip op hun huishoudboekje en kunnen ze zichzelf redden.
De gezinnen zaten vaak diep in de financiële problemen, hadden regelmatig te maken met deurwaarders of incassobureaus en soms dreigde uithuiszetting. Hulpverleners bereikten hen niet, vanwege wantrouwen of bijvoorbeeld een taalbarrière.
‘Ervaringsdeskundigen kennen de machteloosheid en wanhoop waarin je soms terechtkomt. Daardoor zijn zij vaak goed in staat om vertrouwen te winnen,’ aldus een buurtteam-medewerker in Nieuw-Sloten in het rapport over VONL. De ervaringsdeskundigen krijgen betaald voor het werk dat zij verrichten.