VERKIEZINGEN
Wat willen de politieke partijen met het ‘eigen risico’ van 385 euro in de zorg? Met het oog op de verkiezingen van 17 maart zet MUG Magazine het op een rijtje.
Alle Nederlanders worden gelijk behandeld in de zorg, maar er is een grote mate van ‘gezondheidsongelijkheid’. Zo leven mensen met een hbo/academische opleiding vijftien jaar langer in goede gezondheid dan mensen met maximaal een mbo-opleiding. Dat staat in het verkiezingsprogramma van D66. En wat te denken van het feit dat Amsterdammers in stadsdeel Zuid zeven jaar langer leven dan inwoners van stadsdeel Noord. Maar ondanks deze grote verschillen is het ‘eigen risico’ voor alle inwoners van ons land gelijk: 385 euro per jaar. Wie een dag in het ziekenhuis ligt, is dat ‘eigen risico’ in één klap kwijt. Sommige politieke partijen pleiten dan ook voor het opdelen van het ‘eigen risico’, zodat je niet alles in een keer hoeft te betalen.
Eigen risico
Geen enkele politieke partij wil een hoger ‘eigen risico’. Drie partijen willen dat ‘eigen risico’ afschaffen: PvdA, SP en PVV. Opvallend is dat GroenLinks niet in dit rijtje staat: deze partij wil het ‘eigen risico’ ‘flink verlagen’, maar schrijft ook dat het ‘eigen risico moet worden afgebouwd’. Het CDA wil het eigen risico ‘gelijk houden’, net als de VVD, die liever spreekt van ‘bevriezen’, net als de ChristenUnie. Bij D66 mag het eigen risico ‘slimmer’ worden tot maximaal 400 euro, dus mogelijk een heel kleine verhoging.
Slimmer eigen risico
Drie politieke partijen willen het eigen risico ‘slimmer’ maken, door het bedrag op te delen. D66 wil naar maximaal 100 euro ‘eigen risico’ per behandeling, en dat vier keer, zodat je uitkomt op maximaal 400 euro per jaar. VVD wil ook zoiets, met een maximaal aantal euro’s per medische handeling, totdat 385 euro is bereikt. Ook de ChristenUnie wil zo’n opdeling, maar dan gerelateerd aan de zwaarte van de medische handeling: 250 euro voor een zware operatie en 50 euro voor een kleine ingreep.
Preventie
In steeds meer verkiezingsprogramma’s staat dat aandacht voor preventie de beste manier is om de steeds stijgende kosten in de gezondheidszorg enigszins te dempen. En preventie helpt ook om de ‘gezondheidsongelijkheid’ terug te dringen: dat is hard nodig, want we weten dat hoog opgeleiden vijftien jaar langer in goede gezondheid leven dan lager opgeleiden. Om die ‘gezondheidsongelijkheid’ te verkleinen moet niet alleen naar de gezondheidszorg worden gekeken, maar ook naar andere factoren die van invloed zijn op ons welbevinden: goed onderwijs, een goed inkomen, voldoende werk, goede arbeidsomstandigheden, een gezonde leefomgeving en gezond gedrag. Preventie van chronische ziekten, depressies en overgewicht verdient meer prioriteit dan symptoombestrijding met medicijnen.