Een op vijf Amsterdamse kinderen heeft overgewicht

0
842

In (vr)eetparadijs Amsterdam leiden armoede en stress tot overgewicht en obesitas. In sommige buurten heeft zelfs 1 op de 4 kinderen overgewicht. Ondertussen moet je voor gezond voedsel steeds meer betalen en voor ongezond eten steeds minder. 

Het geschatte percentage overgewicht van kinderen (tussen 2 en 18 jaar) in Amsterdam is gedaald van 21 procent in 2012 naar 18,7 procent in 2017. De succesvolle Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht kreeg internationaal aandacht. Maar sinds 2016 gaat het aantal kinderen met overgewicht niet meer naar beneden. In sommige Amsterdamse buurten heeft zelfs 1 op de 4 kinderen overgewicht of obesitas. Landelijk is 1 op de 7 kinderen te zwaar.

In delen van Zuidoost, Nieuw-West en Noord hebben kinderen gemiddeld een minder gezond gewicht dan elders. Zo heeft 20,9 procent van de kinderen overgewicht in Zuidoost, tegenover 8,7 procent in het Centrum. Armoede, stress en werkeloosheid zijn doorgaans de oorzaken. In gezinnen met hoger opgeleide ouders, die meer inkomen hebben en betere banen, zijn doorgaans minder kinderen met overgewicht. Bij kinderen uit gezinnen met middenkomens is het geschatte percentage overgewicht en obesitas gedaald.

Laagopgeleiden in Noord overlijden gemiddeld acht jaar eerder en hebben 19 jaar langer gezondheidsproblemen dan hoogopgeleiden in Amsterdam-Zuid.

Amsterdam het (vr)eetparadijs, is de titel van een factsheet van de gemeente. Waar iemand woont en wat daar aan eten te krijgen is, bepaalt het meest de toename van overgewicht en obesitas.

84 procent van de 5.500 voedselaanbieders (zoals fastfoodketens, grillrooms, take-away) in de stad is ongezond. Alleen al tussen het Centraal Station en de Dam kun je op 92 plekken eten krijgen. Binnen vijf minuten loopafstand van middelbare scholen zit een ‘wolk’ van gemiddeld dertig voedselaanbieders.

In de supermarkten is ongeveer 80 procent van de aanbiedingen ongezond. Sinds 2000 is gezond eten steeds duurder geworden en ongezond voedsel steeds goedkoper. Voor fruit betaal je nu 57 procent meer, voor groente 34 procent dan twintig jaar geleden. Maar suiker is 19 procent goedkoper geworden.

De helft van de Nederlanders ouder dan 20 heeft overgewicht. De overheid en partijen sloten in 2018 een Nationaal Preventie Akkoord: doel is dat voor 2040 maximaal 38 procent van de volwassenen te zwaar is. Vanaf 2025 moet de helft van de ziekenhuizen gezonder eten bieden.

Zes miljard euro gaat er naar zorgkosten door ongezonde voeding. Het gaat om eenvijfde deel van de totale zorgkosten.

Bron: gemeente Amsterdam (*2017/2018)

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in